Продължаваме да представяме красиви и ценни каскадни растения, подходящи за отглеждане в дома и се надяваме да ви изненадаме приятно

 С червило през всеки сезон 

Есхинантусът е лесен за отглеждане. Има нужда от умерено поливане, редовно подхранване с двойно разреден разтвор и ярка, но разсеяна светлина. Една от най-големите му прищявки е почвеният субстрат да бъде въздушен. В противен случай лесно се стига до преполиване, загниване на корени и куп други неприятности.

Стъблата на цветето могат да достигнат над 30 см дължина. По тях са разположени месести и силно овласени двойки листа. От пазвите им се развиват цветовете – ярко червени като червилото на Мерилин Монро. Цветните чашки също са оцветени красиво. Няма точно определен сезон на цъфтеж. При добри грижи отсъствието на цветове е краткотрайно.

Гора в стая 

Има толкова много папрати, с които хем да украсите дома си, хем да внесете частица от гората в него. Съобразявайки се с темата, обръщаме внимание на платицерумите, но едно добро проучване в семейството на папратите ще ви отведе до изумителни екземпляри с най-разнообразни форми и текстури.

Може би най-известният представител на платицерумите са еленовите рога, но общо са 7 вида. Характерно за еленовите рога е, че образува 2 вида листа - закръглени в основата и „рогата“, излизащи от основата на първите. Двата вида изпълняват различна роля и допринасят за нестандартния външен вид на растението.

Мястото на тази папрат е на светло, но не слънчево. Поливките са умерени – след засъхване на субстрата, както и подхранването. Препоръчително е листата да се оросяват от време на време.
В общи линии отглеждането на папрати в домашни условия е лесна задача, а ефектът от тях е оптимален.

Мъниста, перли и сълзи 

Колко драматично звучи, нали? Всъщност, Senecio rowleyanus е ценно от колекционерска гледна точка растение. Освен това цената му винаги е висока, а откриването му в търговската мрежа е трудна задача.
Растението е причислено към сукулентите заради способността си да съхранява вода и хранителни вещества в листата. Те са видоизменени, наподобяват мъниста, перли или сълзи, откъдето идват и разговорните наименования.

Като типичен сукулент „нанизът“ няма нужда от много вода. В естествента си среда се стеле по земята, прикрит от по-големи растения, което пък предопределя и разположението му в дома. Пряката слънчева светлина е пагубна за безценното съкровище в саксия. При добри грижи се очаква цъфтеж през лятото.

Седум „Бурито“ 

Веднъж пленени от магията на седумите, завинаги оставате в в прегръдката ѝ. От разкошните екземпляри, подходящи за отглеждане в градината, до миниатюрите, с които да разнообразите библиотеката си.

Седум „Бурито“ или Sedum morganianum е компактно растение с интересен външен вид и окраска. Листата му наподобяват дебелички семенца, сиви са и са подредени плътно едно до друго по продължение на стъблата. „Складовете“ за вода тежат доста, а стъблата се предават и полягат, с което формират каскаден ефект.

Растението се отглежда лесно. Поливките са минимални, а през зимата е най-добре да се засуши. Обича светлина и ярко слънчево изложение. Размножаването става чрез листа или стъбла при допир с почвата.

Наниз, но от сърца 

Ceropegia woodii е нежна представителка на сравнително малък род.

Стъблата ѝ са тънички като конец и изглеждат неспособни да поддържат множеството листа. Дължината им може да достигне до 4 метра.
Листата – сърцевидни произведения на велик художник.

Често по стъблата и в почвата се образуват грудчици с обла форма.
Церопегията се отглежда лесно. Почвата трябва да е лека и пропусклива, а поливането минимално. През топлата част от годината може да се изнася навън на шарена сянка. С течение на времето крехките стъбълца се сгъстяват и оформят красив водопад от сърца.
Цветовете ѝ са дребнички, но изумяват с нестандартна форма.