Има правила, които да знаете и спазвате

Не бихте се втурнали към непознат на парти, за да разрошите косата му, така че защо да изтичате до непознато куче и да го потупате по главата? Точно както имаме социален етикет за среща с нови хора, при кучетата също има правила. За съжаление, повечето хора не ги знаят и спазват, което може да създаде проблеми. Има вероятност заплашено или уплашено куче да реагира с присвиване, ръмжене или дори да хапе.

Научете се как да поздравявате непознати четириноги безопасно и учтиво, за да можете по-лесно да създавате нови кучешки приятели.

Винаги искайте разрешение 

За разлика от хората, кучетата не могат да ви кажат дали биха предпочели да ги оставите на мира. Те разчитат на човека си като говорител и настойник, за да ги предпази от нежелано внимание. Затова винаги трябва да поискате разрешение от собственика. Ако отговорът е отрицателен, уважете това и оставете кучето на мира.

Твърде често добронамерените хора настояват след не. Това не е безопасно. Фактът, че обичате кучета, не означава, че определено животно ще ви хареса. Изплашеното или реактивно псе няма да промени внезапно емоционалното си състояние само заради това колко приятелски сте настроени. В крайна сметка може да бъдете ухапани от куче, което се чувства застрашено от нежеланото ви досаждане. Доверете се на преценката на собственика и се пазете.

Но какво, ако кучето изглежда приветливо и сякаш привлича вниманието ви? Все още е важно да попитате. Не е достатъчно да прочетете езика на тялото на животното, може да има много причини, поради които собственикът би предпочел да отстъпите. Може би работи по лошия навик на кучето да скача върху хората и не иска да се намесвате в обучението. Може би животното има възпалено място, което не иска неволно да потупате. Или кучето става агресивно, когато непознати се приближат твърде много до любимия му собственик.

Нека то се приближи към вас 

След като поискате разрешението на собственика, е време да поискате разрешението на кучето. Вместо да навирате ръка в лицето му или да посягате да го галите, изчакайте то да дойде при вас. Ако се приближи, това значи, че иска да ви срещне. Ако се отдръпне, уважавайте, че просто не е в настроение, въпреки казаното от собственика му. Не всички човеци четат точно емоционалното състояние на кучето си и някои погрешно вярват, че тревожният им любимец ще преодолее страха си, ако достатъчно хора го поздравяват. Нека кучето има последната дума.

За да изглеждате максимално приятелски настроени, обърнете тялото си леко настрани и погледнете кучето с периферното си зрение. На езика на четириногите фронталните подходи и директният контакт с очите са заплашителни, затова ги избягвайте, ако е възможно. Можете също така да коленичите до нивото на кучето, така че да не висите над главата му. Ако обаче по някакъв начин не сте сигурни за животното, останете изправени. В края на краищата колениченето ще постави лицето ви на нивото на ухапване.

Кучетата не се ръкуват както хората, те използват носа си, за да поздравят. Така че дръжте ръката си в юмрук, за да могат да се приближат и да подушат, ако решат. Не тикайте ръка в животното. Отдалеч то може да ви помирише добре, а внезапното движение може да го стресне.

Поздравете подходящо 

След като кучето се приближи, най-накрая е време да го поздравите, но не забравяйте да е по подходящ начин. Ограничете потупванията си до страните, врата, гърба или гърдите на животното. Още по-добре, попитайте собственика дали кучето има любимо място за галене. Избягвайте главата, тъй като това е плашещо. Също така не прегръщайте и не възпирайте четириногото по никакъв начин. Повечето кучета не харесват потупвания по главата и прегръдки. Те може да ги толерират от членовете на семейството си, но непознатите са друга история.

В началото вървете бавно и поддържайте движенията си спокойни и стабилни. Това куче все пак ви опознава. Не искате да го стряскате. Прочетете езика на тялото му, за да видите дали му е било достатъчно след няколко минути или се интересува от по-нататъшно взаимодействие. Надяваме се, че ще стане ясно дали сте създали нов приятел.

Внимавайте, ако е без каишка 

Кучетата са очарователни независимо дали ги разхожда собственикът им, или тичат на свобода. Всъщност може да се почувствате още по-принудени да поздравите изгубено животно, защото искате да го съберете отново с човека му. Трябва обаче да бъдете предпазливи, когато за пръв път срещнете свободно куче. Позволете му да дойде при вас и поддържайте езика на тялото си спокоен и без заплаха. Това е особено важно за децата.

Всички деца трябва да знаят техниката „Бъди дърво“, когато срещнат куче на свобода. Тя се състои в това да стоите неподвижно с ръце, прибрани встрани и сгънати пред вас, докато гледате надолу. Това е най-безопасната поза за децата около свободно куче, защото така не правят нищо, за да го заплашат или уплашат, като да осъществяват зрителен контакт или да предизвикват реакцията на преследване с движение. Практикувайте тази поза с приятелско куче, докато тя не започне да идва естествено за вашето дете. След като сте усвоили тази тактика и всички правила за запознаване с кучета на каишка, можете уверено и безопасно да поздравите всяко ново животно, което срещнете.