* При температура минус 15-16 градуса измръзват зимните очи на по-слабо студоустойчивите сортове като Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка.
* Ако температурата се понижи до минус 17-18 градуса, се повреждат пъпките на сортовете със средна студоустойчивост - Мискет червен, Памид, Мискет Хамбургски и др.
* Най-студоустойчиви са западноевропейските сортове Каберне Совиньон, Ризлинг, Шардоне, Алиготе, Пино ноар и др. Зимните им очи издържат до минус 19-21 градуса.
* При минус 24 градуса се повреждат и тъканите на едногодишните пръчки.
* Температури от рода на минус 28-32 градуса вече причиняват пълно измръзване и дори загиване на лозите.
Измръзването на пъпките на лозите се установява много лесно и от начинаещи лозари. След като отрежете леторасти и ги подържите 2-3 денонощия при стайна температура от порядъка на 18-20 градуса, вече ще можете да установите каква е степента на повредите, нанесени от отрицателните температури.
За целта се правят надлъжни прерези на зимните очи.
Ако тъканите, които се виждат при направените отрези, са покафенели, това означава, че пъпките са измръзнали. При по-висока степен на мръзнене тъканите стават дори черни. От такива пъпки гроздове не се развиват.
Коментари