Цените на европейската борса Euronext започнаха да се покачват вчера на фона на международното търсене и налагането на износно мито върху пшеницата в Русия от 25 евро на тон от 15 февруари и 50 евро на тон от март.

Въпреки високите цени, Алжир обяви търг за изкупуване на пшеница за доставка през февруари. В последния търг страната закупи само 300 000 тона пшеница.

В момента френската пшеница е конкурентна на международния пазар, но нейните обеми са ограничени, поради малката реколта през миналата година. Запасите за експорт ще останат ниски до новата реколта.

Силното търсене от Китай продължава да е ключов двигател на повишаването на цените. През 2020 г. вносът на царевица и пшеница възлиза съответно на 11,3 млн. тона и 8,38 млн. тона. Тези обеми могат да се обяснят с желанието на страната да попълни запасите си, както и с възстановяването на популацията от свине.

Цените на рапицата леко паднаха вчера, следвайки пазара на палмовото масло.

Американският долар остана стабилен при 1.2090 спрямо еврото и 73.75 спрямо рублата. Суровият петрол в Ню Йорк също продължава да се търгува при $ 52,20 за барел.

Американските пазари бяха затворени вчера за Деня на Мартин Лутър Кинг.

Черноморски пазар

Вчера Украйна изнесе 1,5 млн. тона зърно. Експортирани са 264 000 тона пшеница, 110 000 тона ечемик и 1,115 млн. тона царевица.

Така обемът на износа на царевица от началото на октомври е почти 10 млн. тона. В началото на годината темповете на доставка на царевица бяха бавни, главно поради слабото европейско търсене.

През януари 2021 г. Украйна ще бъде далеч от рекордните пратки, постигнати миналата година по това време, когато бяха изнесени над 4,5 млн. тона.