Аурора

Италиански сорт.

Дървото расте буйно и образува неправилно кълбовидна корона. Има средноранен цъфтеж. Сортът е самофертилен. Той е един от най-раннозрелите кайсиеви сортове.

Плодовете узряват в началото на юни. Те са с много добро качество, както и външен вид. Те са средно едри до едри. Кожицата им е оранжева, наполовината покрита с червен руменец. Плодовото месо е сочно, сладко-кисело, с приятен аромат.

Сортът е чувствителен на мраз и бактериоза.

Нинфа

Италиански сорт.

Дървото е умерено растящо. Цъфтежът е ранен. Сортът е самофертилен.

Дървото встъпва рано в плододаване. Плодовете зреят рано, в първите дни на юни. Те са средно едри, закръглени, със светложълто оцветяване. Плодовото месо е светложълто, сладко-кисело, с много слаб аромат.

Сортът е подходящ за отглеждане в по-топли райони, в които рядко има повратни пролетни мразове.

Унгарска

Старт сорт, приет за стандарт.

Дървото има силен растеж, короната му е кълбовидна. Цъфтежът е средноранен.

Започва да плододава на четвъртата-петата година след засаждането.

Плодовете узряват през втората десетдневка на юли. Зреенето на кайсиите е неравномерно. Те са със закръглена форма, леко сплеснати отстрани. Кожицата е средно дебела, с червен руменец, под формата на множество точици по огрятата от слънцето страна. Плодовото месо е сладко-кисело, с характерен аромат, има отличен вкус.

Кайсиите са подходящи за свежа консумация, както и за преработка.
Недостатък на сорта е, че се напада от ранно кафяво гниене и шарка.

Роксана

Български сорт, с афганистански корени.

Дървото има умерен растеж и рядка кълбовидна корона. Цъфтежът е средно късен. Самофертилен сорт е, с добра родовитост.

Плодовете узряват в средата на юли. Кайсиите са с атрактивен външен вид. Те са едри, с яйцевидна форма. Основният цвят на кожицата е оранжев, но част от него е покрита с интензивен, червен руменец.

Плодовото месо е сладко, леко кисело, с изразен кайсиев аромат. Костилката е едра, а ядката е сладка.

Сортът е средно чувствителен на ранно кафяво гниене и ниски температури.

Силистренска компотна

Български сорт.

Дървото има умерен растеж, с обратнопирамидална, прибрана корона. Цъфтежът е средно късен. Има добра родовитост.

Кайсиите узряват през първото десетдневие на август. Те са средно едри, с яйцевидна форма, силно сплеснати отстрани. Кожицата е оранжево-жълта, без руменец. Плодовото месо е стегнато, сладко-кисело, ароматно. Костилката се отделя лесно, а ядката е сладка.

Плодовете са много подходящи за преработка.

Сортът е средно чувствителен на ранно кафяво гниене и гномониа.

Старк Ърли Ориндж

Стар американски сорт.

Дървото има буен растеж, образува обратнопирамидална, прибрана корона. Цъфтежът е средноранен. Сортът е самостерилен, с отлична родовитост.

Кайсиите зреят в края на юни. Те са средно едри, с овална форма.

Кожицата им е с наситен оранжев цвят, част от нея е покрита с с интензивен, червен руменец. Плодовото месо е оранжево, сочно, сладко-кисело, с аромат. Костилката се отделя лесно, но ядката е горчива.

Сортът е устойчив на шарка, но у нас проявява чувствителност на бактериоза.

Модесто

Стар американски сорт.

Дървото има умерен растеж, формира кълбовидна, гъста корона. Има средноранен цъфтеж. Сортът е самофертилен, много родовит, често се претоварва с плодове.

Кайсиите узряват в първата десетдневка на юли. Те са средно едри до едри, със закръглена форма. Имат оранжева кожица, която на малко места е изпъстрена с точици от червен руменец. Плодовото месо е сочно, с много добро качество.

Сортът е чувствителен на ранно кафяво гниене и шарка по сливата.

Харлейн

Канадски сорт.

Дървото има умерен растеж, образува кълбовидна корона. Сортът е самофертилен, с добра родовитост. Има средноранен цъфтеж.

В района на Пловдив кайсиите узряват в края на юни. Те са средно едри. Кожицата им е наситено оранжева, с лек червен руменец.

Плодовете са разположени равномерно из короната на дървото. Те са с яйцевидна форма, имат дълбок коремен шев. Плодовото месо е плътно, с много добри вкусови качества. Костилката се отделя лесно, ядката е горчива.

Сортът е устойчив на шарка по сливата.

Харлейн е много подходящ за условията на нашата страна.

Лито

Гръцки сорт.

Дървото е умерено до силно растящо. Формира изправена, прибрана корона. Сортът е самофертилен, има ранен цъфтеж.
Кайсиите узряват през третата десетдневка на юли. Те са средно едри, закръглени, с много добър външен вид. Основният цвят на кожицата им е оранжев, но голяма час от плода има покровен интензивен, червен цвят. Плодовото месо е сочно, с изразен аромат.
Сортът е устойчив на шарка по сливата.

Харкот

Канадски сорт.

Дървото има умерен до силен растеж, с кълбовидна корона. Сортът е частично самофертилен. Цъфтежът му е среден. Има отлична родовитост.

В района на Пловдив кайсиите узряват през втората половина на юни. Те са средно едри до едри. Плодовете са с отличен външен вид. Кожицата им е с наситено оранжев цвят, почти изцяло покрита с интензивен, червен руменец. Имат яйцевидна форма. Плодовото месо е плътно, оранжево, ароматно, с отличен вкус. Костилката се отделя лесно от месото, ядката е сладка.

Сортът е толерантен на шарка.

Харкот е е много подходящ за условията на нашата страна.

Суиткот

Нов за България сорт, изпитван е в Института по овощарство в Пловдив.

Дървото е умерено растящо и формира разлата корона. Има ранен цъфтеж. Сортът е самофертилен. Има добра и редовна родовитост.
Кайсиите са средно едри. Кожицата е с наситен оранжев цвят, без руменец. Плодовете са с отлични вкусови качества.

Перлекот

Американски сорт.

Образува кълбовидна корона. Цъфтежът е средноранен. Сортът е самостерилен. Подходящи опрашители са Суиткот, Флейвъркот,

Лейдикот.

Плодовете узряват през третата десетдневка на юни.

Кайсиите са едри, закръглени. Основният цвят на кожицата е оранжев, но почти цялата повърхност е покрита с интензивен, червен руменец. Плодовото месо е плътно, сочно, с много добри вкусови качества.