Никоя порода не е наистина „хипоалергенна“, но някои са по-добри от други

Споделянето на живота с куче е специално преживяване. В края на краищата те са очарователни, проницателни и осигуряват безусловна любов. Всъщност наличието на домашен любимец може да осигури много предимства за децата, като по-голямо състрадание и самочувствие.

Но как кучетата влияят на нашето здраве? Последните изследвания показват, че децата с четириног приятел, са с по-малък риск да получат астма. И изненадващо, контактът им с кучета преди да навършат една година може да ги предпази от бъдещи алергии.

Но какво, ако подозирате, че вече имате алергия? Може да получите хрема или сълзене на очите, когато сте около кучета.

Е, ако имате домашен любимец, със сигурност той няма да облекчи симптомите ви. Означава ли това, че никога не можете да имате куче или отговорът е така наречената „хипоалергенна“ порода? Има ли дори нещо като „хипоалергенно“ куче? Или може да има други опции?
Алергиите на всеки са различни, вариращи от леки до тежки. И има стъпки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум проявата им. В зависимост от вашата ситуация, може да ви е отредено да живеете без куче. Ако обаче отделите време за проучване, правилно тестване за алергия и работа за задържане на алергените, притежаването на домашен любимец може да е възможно.

Има ли породи, които са подходящи 

„Хипоалергенни“ породи кучета често се определят като такива, които или не се скубят, или са плешиви. Но наистина ли козината определя риска от алергична реакция? За повечето хора с подобни заболявания не тя е проблемът. Не непременно козината, а пърхотът причинява алергични реакции при хората. Той често се комбинира с други алергени, като протеините, открити в урината, изпражненията и слюнката на кучето.

Истинският въпрос, който трябва да имате предвид, е тежестта на вашите алергии. Ако симптомите ви са неприятни, но поносими, тогава вероятно има място за куче в живота ви.

Има широка гама от по-малко алергенни породи кучета. А тъй като по-малките породи имат по-малко от всичко, те също така ще създадат по-малко пърхот. Проучете наличните породи и потърсете такава, която отговаря на начина ви на живот.

След като сте стеснили избора си, работата ви все още не е свършена - всеки човек е индивид и всеки алергичен отговор ще бъде различен. Ето защо е важно да взаимодействате физически с избраната от вас порода, преди да си вземете куче. Само с малко близост и галене, можете да определите как ще реагирате, ако изобщо имате алергична реакция. Освен това може да се наложи да опитате няколко различни „хипоалергенни“ породи кучета, докато търсите съответствието си, тъй като една порода може да предизвика по-малка реакция от друга.

Въпреки че е трудно решение, в редките случаи, когато не можете да намерите подходящото съвпадение, може би е по-разумно да не си взимате куче.

Как да намалите алергените? 

Независимо от породата, която изберете, след като приберете кучето си у дома, има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите тежестта на алергичните си симптоми. Ето няколко:

* Защитете домакинството си: Алергените от домашни любимци са малки и леки, така че лесно се залепват за завеси, мебели, килими и спално бельо. Минимизирайте тези повърхности в дома си. Например, използвайте щори, вместо завеси и подови настилки от твърда дървесина или линолеум, вместо килими.

* Поддържайте повърхностите чисти: Минавайте често с прахосмукачката подовете и мебелите. Помислете за използването на машина с високоефективен филтър за твърди частици. Освен това, перете всякакви тъкани, с които кучето ви влиза в контакт, като леглото му, толкова често, колкото можете. Дръжте любимеца си далеч от мебелите и от спалнята. Системата за домашно филтриране на въздуха, предназначена за намаляване на алергените, също е опция.

* Помислете за хигиената: Не забравяйте да измиете ръцете си, след като докоснете кучето, за да премахнете алергените от кожата си. Също така е важно любимецът ви да бъде поддържан. Честото къпане и подстригване може да намали количеството пърхот, което се натрупва. Ако е възможно, помолете някой друг в семейството да направи подстригването, за да не получите реакция. И помислете дали кучето ви да бъде измито навън, за да сведете до минимум появата на допълнителен пърхот в дома си. Като алтернатива, използвайте услугите на професионалист.

* Има много лекарства, които облекчават симптомите на алергия, като сърбеж в очите или запушен нос. Консултирайте се със специалист за подходящо лечение. Също така може да бъде полезно да посетите алерголог за имунотерапия.

„Хипоалергенни“ породи

* Афганска хрътка

* Американски гол териер

* Бедлингтон териер

* Френска болонка

* Китайско голо качулато куче

* Котон де Тулеар

* Ризеншнауцер

* Хаванска болонка

* Ирландски воден шпаньол

* Кери син териер

* Комондор

* Лагото Романьоло

* Малтийска болонка

* Миниатюрен шнауцер

* Перуанско безкосместо куче

* Пудел

* Португалско водно куче

* Пули

* Ши цу

* Ирландски мекокосмест пшеничен териер

* Испанско водно куче

* Стандартен шнауцер

* Мексиканско голо куче

* Йоркширски териер

До 80% от хората са алергични към повече от едно нещо. Новите кръвни тестове са в състояние да определят точните алергенни протеини, които причиняват вашите симптоми. А по отношение на притежаването на куче това може да има огромно въздействие.