За улеснение на градинарите в специализираните магазини се предлагат готови смеси, които са подходящи за отглеждане на разсади вкъщи. Те са фабрично обеззаразени, което гарантира, че в тях няма наличие на плевелни семена, както и зарази от болести или някакви форми на неприятели.

Повечето градинари обаче предпочитат да си приготвят торопочвената смес сами. За целта се използват градинска или горска почва, чист речен пясък, торф, компост, органични и минерални торове.

Съществуват различни препоръки и рецепти за изготвяне на разсадните смеси. Най-общо казано обаче, те трябва да имат лек механичен състав и да не бъдат с прекалено високо съдържание на хранителни елементи.

1. Градинска почва, торф и едър речен пясък с големина на частиците около 3 мм. Съотношението между трите съставки трябва да бъде около 2:1:1.

Към тази смес на всеки 1 кубически метър се прибавя 0.5 кг двоен суперфосфат или 1.5 кг обикновен суперфосфат.

2. Смес от равни части градинска почва с лек механичен състав и добре разложен оборски тор. За обогатяването й с хранителни елементи на всеки 1 куб. м се добавят 1-1.5 кг обикновен суперфосфат и 0.5 кг калиев сулфат и амониева селитра.

Фосфорното хранене е от основно значение във фазата на поникване и първите етапи от развитието на младите доматени растения. Ето защо към почвената смес е желателно да се прибавя фосфорен тор.