Качествените семена са от решаващо значение

Още през януари започва засяването на семената за най-ранните разсади. Обикновено те са за ранно производство, като разсадите могат да се отгледат както вкъщи, когато става въпрос за по-малки количества, така и в парници или оранжерии.

Както нееднократно сме писали и засяването на семената, и грижата за младите растения не са никак лесна работа. Разбира се, за да не обезкуражаваме начинаещите градинари, напомняме, че не е и много трудно, просто се изисква търпение и постоянство.

За да се отгледа качествен разсад, важните условия са няколко: качествени семена, чиста торопочвена смес, подходящи съдове и не на последно място подходящи условия за развитие на растенията.

Изберете семена

В специализираните магазини, а и не само в тях, се предлага богата листа от зеленчукови семена. Затова понякога изборът е доста труден. Ето защо ви съветваме да предпочитате семена от директни производители, или от фирми, които преопаковат семена, но са си извоювали добро име сред градинарите. Не се лъжете от лъскави опаковки и големи обещания.

В последните години дори за любителски цели се предлагат семена от сортове и хибриди, които са с характеристики за професионално производство, т. е. растенията се нападат от по-малко вредители и дават по-високи добиви. Добре е да предпочитате такива семена, макар че са по-скъпи от другите.

Удобни съдове

Може да засеете семената в различни единични съдове, както и да отгледате гъст разсад в сандъчета. Изборът е според предпочитанията на всеки градинар.

В домашни условия засяването може да се прави в различни съдове – от специализирани табли и саксийки до сандъчета за цветя или други опаковки от бита.

Предимството на засяването в терини или малки съдове е, че след това няма нужда да пикирате разсадите.

сн. 06-07-1