Приготвянето ще ви отнеме до 30 минути
Отминаха коледните и новогодишните празници и дори и най-ентусиазираните домакини трябва да се върнат към служебните си задължания и ангажименти. Това не трябва да ви пречи, за да сервирате на масата вкусна и ароматна вечеря.
Днес ще ви предложим няколко рецепти, които се приготвят бързо и това не е за сметка на качеството.
1. Пържена сьомга с лимон
Време за готвене - 10 минути.
Продукти: 4 филета сьомга, сол и смлян черен пипер - на вкус, 2 супени лъжици зехтин, ? чаша бяло вино, 1? лимон, 2 скилидки чесън, щипка червен пипер, 2 супени лъжици масло, 1 лимон, 2 супени лъжици ситно нарязан пресен копър
Приготвяне: В голям тиган, на умерено силен котлон загрейте зехтина и поставете филетата с кожата нагоре. Подправете със сол и черен пипер. Пържете до златисто, а след това обърнете.
Добавете виното, сока от 1 лимон, накълцания чесън и червения пипер. Оставете течността да заври, като поливате от време на време филетата със соса.
Когато сьомгата потъмнее, извадете я от тигана и я оставете настрани. Разтопете в тигана маслото и прибавете сока от ? лимон. Разбъркайте добре. Сосът се готви, докато започне да се сгъстява. Това ще отнеме около 2 минути.
Полейте рибата с готовия сос и украсете с копър и резенчета лимон.
2. Омлет с моцарела
Време за готвене - 10 минути.
Продукти: 350 г зрели домати, 2 супени лъжици зехтин, червен винен оцет, сол и черен пипер на вкус, 15 г пресен босилек, ? - 1 червена люта чушка, 100 г моцарела, 4 големи яйца.
Приготвяне: Нарежете доматите на филийки, подправете с 1/2 супена лъжица зехтин, червен винен оцет, сол и черен пипер.
Смачкайте листата босилек (оставете няколко за украса) с щипка сол до получаването на каша и смесете с 1 супена лъжица зехтин. Нарежете на ситно лютата чушка и моцарелата.
В голям тиган загрейте ? супена лъжица зехтин. Разбийте и изсипете яйцата, разбъркайте и изчакайте да се стегнат, но не да са готови. В центъра на тигана поставете моцарелата и залейте със сместа от масло и босилек. Оставете ястието леко да се охлади.
След минута внимателно сгънете омлета наполовина и поставете върху доматите. Разрежете омлета по средата, за да разкриете моцарелата. Добавете лютите чушки и гарнирайте с останалите листа босилек.
3. Доматен чийзбургер
Време за готвене - 20 минути.
Продукти: 1 супена лъжица зехтин, 1 средно голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 450 г телешка кайма, 1 супена лъжица кетчуп, 1 супена лъжица горчица, сол и черен пипер на вкус, 4 пресни домата, ? чаена чаша настърган чедър, 1 зелена салата, 4 филийки кисели краставички, сусам.
Приготвяне: Загрейте олиото на умерен огън, запържете в него ситно нарязания лук, докато омекне. Прибавете смачкания чесън и месото в тигана. Изчакайте месото леко да се запържи и махнете излишната мазнина. Добавете кетчуп, горчица, сол и черен пипер.
Наредете доматите с дръжките надолу. Разрежете всеки домат на шест парчета, като не ги режете до края. Внимателно разтворете „клиновете“ и напълнете сърцевината със сместа от месо. Отгоре поръсете със сирене или настърган кашкавал и ситно нарязана зелена салата.
Украсете с филийки кисели краставички и сусам.
4. Яйчни мъфини с кашкавал
Време за готвене - 25 минути.
Продукти: 12 филийки шунка или бекон, 1 чаена чаша настъргано сирене чедър или кашкавал, 12 големи яйца, сол и черен пипер на вкус, 1 връзка пресен магданоз слънчогледово масло за намазване на формата.
Приготвяне: Загрейте фурната до 200 ° C. Намажете 12-те чаши за мъфини със слънчогледово олио. Поставете по едно парче шунка или бекон във всяка чашка. Поръсете отгоре с кашкавал, счупете по едно яйце и подправете със сол и черен пипер. Печете до готовност за 12-15 минути.
Украсете преди сервиране с магданоз.
5. Сметаново пиле с лимон
Време за готвене - 25 минути.
Продукти: 1 супена лъжица зехтин, 1 суп.лъж. масло, 4 филета пилешки гърди, сол и черен пипер на вкус, 2 суп.лъж. пилешки бульон, 1 малка глава лук, 3 скилидки чесън, 2 суп.лъж. прясна мащерка, 4 червени картофа, ? чаша лимонов сок, ? чаши сметана, 1 голям лимон.
Приготвяне: В голям тиган, на средно силен огън загрейте зехтина и маслото. Добавете гърдите и подправете със сол и черен пипер. Гответе месото до златисто кафяво - 7-8 минути от всяка страна. Прехвърлете пилето в чиния.
Сипете пилешкия бульон в тигана, добавете нарязан лук, чесън и мащерка и оставете да къкри около 2 минути. Ако по време на пърженето пимело е залепнало по дъното на тигана, внимателно го отделете с дървена шпатула.
Добавете нарязаните картофи и подправете със сол и черен пипер. Покрийте и оставете да къкри 8 минути. Налейте лимонов сок, сметана и нарязан лимон. Разбъркайте добре и задушавайте още 2 минути.
Върнете пилето в тигана и залейте със соса. Оставете да къкри на тих огън 3-5 минути. Преди сервиране гарнирайте с мащерка.
Коментари