Вкусна и бърза вечеря

12 януари 2021
Кулинария
9774
1 2 3 4 5
 

Приготвянето ще ви отнеме до 30 минути

Отминаха коледните и новогодишните празници и дори и най-ентусиазираните домакини трябва да се върнат към служебните си задължания и ангажименти. Това не трябва да ви пречи, за да сервирате на масата вкусна и ароматна вечеря.

Днес ще ви предложим няколко рецепти, които се приготвят бързо и това не е за сметка на качеството.

1. Пържена сьомга с лимон 

Време за готвене - 10 минути.

Продукти: 4 филета сьомга, сол и смлян черен пипер - на вкус, 2 супени лъжици зехтин, ? чаша бяло вино, 1? лимон, 2 скилидки чесън, щипка червен пипер, 2 супени лъжици масло, 1 лимон, 2 супени лъжици ситно нарязан пресен копър

Приготвяне: В голям тиган, на умерено силен котлон загрейте зехтина и поставете филетата с кожата нагоре. Подправете със сол и черен пипер. Пържете до златисто, а след това обърнете.

Добавете виното, сока от 1 лимон, накълцания чесън и червения пипер. Оставете течността да заври, като поливате от време на време филетата със соса.

Когато сьомгата потъмнее, извадете я от тигана и я оставете настрани. Разтопете в тигана маслото и прибавете сока от ? лимон. Разбъркайте добре. Сосът се готви, докато започне да се сгъстява. Това ще отнеме около 2 минути.

Полейте рибата с готовия сос и украсете с копър и резенчета лимон.

2. Омлет с моцарела 

Време за готвене - 10 минути.

Продукти: 350 г зрели домати, 2 супени лъжици зехтин, червен винен оцет, сол и черен пипер на вкус, 15 г пресен босилек, ? - 1 червена люта чушка, 100 г моцарела, 4 големи яйца.

Приготвяне: Нарежете доматите на филийки, подправете с 1/2 супена лъжица зехтин, червен винен оцет, сол и черен пипер.

Смачкайте листата босилек (оставете няколко за украса) с щипка сол до получаването на каша и смесете с 1 супена лъжица зехтин. Нарежете на ситно лютата чушка и моцарелата.

В голям тиган загрейте ? супена лъжица зехтин. Разбийте и изсипете яйцата, разбъркайте и изчакайте да се стегнат, но не да са готови. В центъра на тигана поставете моцарелата и залейте със сместа от масло и босилек. Оставете ястието леко да се охлади.

След минута внимателно сгънете омлета наполовина и поставете върху доматите. Разрежете омлета по средата, за да разкриете моцарелата. Добавете лютите чушки и гарнирайте с останалите листа босилек.

3. Доматен чийзбургер 

Време за готвене - 20 минути.

Продукти: 1 супена лъжица зехтин, 1 средно голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 450 г телешка кайма, 1 супена лъжица кетчуп, 1 супена лъжица горчица, сол и черен пипер на вкус, 4 пресни домата, ? чаена чаша настърган чедър, 1 зелена салата, 4 филийки кисели краставички, сусам.

Приготвяне: Загрейте олиото на умерен огън, запържете в него ситно нарязания лук, докато омекне. Прибавете смачкания чесън и месото в тигана. Изчакайте месото леко да се запържи и махнете излишната мазнина. Добавете кетчуп, горчица, сол и черен пипер.

Наредете доматите с дръжките надолу. Разрежете всеки домат на шест парчета, като не ги режете до края. Внимателно разтворете „клиновете“ и напълнете сърцевината със сместа от месо. Отгоре поръсете със сирене или настърган кашкавал и ситно нарязана зелена салата.

Украсете с филийки кисели краставички и сусам.

4. Яйчни мъфини с кашкавал 

Време за готвене - 25 минути.

Продукти: 12 филийки шунка или бекон, 1 чаена чаша настъргано сирене чедър или кашкавал, 12 големи яйца, сол и черен пипер на вкус, 1 връзка пресен магданоз слънчогледово масло за намазване на формата.

Приготвяне: Загрейте фурната до 200 ° C. Намажете 12-те чаши за мъфини със слънчогледово олио. Поставете по едно парче шунка или бекон във всяка чашка. Поръсете отгоре с кашкавал, счупете по едно яйце и подправете със сол и черен пипер. Печете до готовност за 12-15 минути.

Украсете преди сервиране с магданоз.

5. Сметаново пиле с лимон 

Време за готвене - 25 минути.

Продукти: 1 супена лъжица зехтин, 1 суп.лъж. масло, 4 филета пилешки гърди, сол и черен пипер на вкус, 2 суп.лъж. пилешки бульон, 1 малка глава лук, 3 скилидки чесън, 2 суп.лъж. прясна мащерка, 4 червени картофа, ? чаша лимонов сок, ? чаши сметана, 1 голям лимон.

Приготвяне: В голям тиган, на средно силен огън загрейте зехтина и маслото. Добавете гърдите и подправете със сол и черен пипер. Гответе месото до златисто кафяво - 7-8 минути от всяка страна. Прехвърлете пилето в чиния.

Сипете пилешкия бульон в тигана, добавете нарязан лук, чесън и мащерка и оставете да къкри около 2 минути. Ако по време на пърженето пимело е залепнало по дъното на тигана, внимателно го отделете с дървена шпатула.

Добавете нарязаните картофи и подправете със сол и черен пипер. Покрийте и оставете да къкри 8 минути. Налейте лимонов сок, сметана и нарязан лимон. Разбъркайте добре и задушавайте още 2 минути.
Върнете пилето в тигана и залейте със соса. Оставете да къкри на тих огън 3-5 минути. Преди сервиране гарнирайте с мащерка.

Още от Кулинария
0

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле  Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън

0

Поднася се след храна - винаги с лъжичка в чашата Топлият пунш е много добра напитка за целия зимен сезон, сгрява душата, стопля и ръцете, докато държиш чашата

0

Лесни и вкусни рецепти Картофи с лук на тиган са любимо мезе при събирания с приятели и за семейни обеди. Картофите могат да бъдат предварително сварени или направо да се изпържат в гореща мазнина

0

С тях ще повишите имунитета си През зимата, заради занижения имунитет, често настиваме и боледуваме. Тайната на укрепващите организма ястия е да се използват сезонни плодове и зеленчуци с вкусни и

0

За този много бърз десерт са ви необходими 200 г краве масло, 1,5 ч ч захар, 3 супени лъжици какао, 6-8 супени лъжици червено вино, 5 яйца, една ванилия, един бакпулвер, чаша и половина брашно

Последни новини
0

Наляга ли ви от време на време носталгия по украсените, пищно нацъфтяли водопади от цветя по балконите и в градините? Времето, прекарано на открито сред растения, цветове, аромати и музика

0

В това вярват унгарски учени, които си сътрудничат с над 100 биоферми в страната. Всички те споделят опитите си и резултатите от тях в общодостъпна мрежа Науката е тази

0

Ако има загнили, съсипват се и здравите Ако все още имате от картофите, които сте произвели през изминалия сезон, трябва редовно да ги проверявате. Съвсем нормално е в домашни условия

0

В практиката най-често за отопление на парника се използва т. нар. биотопливо. То включва различните видове оборски тор, слама и някои други материали. * Най-много топлина отделя конският тор

0

В областните дирекции на ДФ "Земеделие" от днес започва прием на заявления за участие по схемите "Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете" и "Помощ за

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Потърсете мнение от специалистите от Института по овощарство в Пловдив. Само по снимка и описание обаче, те едва ли могат да дадат точен отговор. Определянето на сорт става въз основа на много...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Принц Емануил Филиберто Савойски, племенник на Симеон Сакскобурготски, поиска официално извинение и прошка от името на Савоите за подписаните расистки закони на 5 септември 1938 г. от прадядо му крал Виктор Емануил III. 48-годишният принц е внук на последния италиански крал Умберто II, който пък е брат на българската царица Йоанна

"Разочаровани сме от ветото на България по ред причини, първо защото вярваме, че Северна Македония е била готова да започне процеса на отваряне и затваряне на глави с ЕС", заяви посланикът на САЩ в Скопие Кейт Мари Бърнс в интервю за радио Voice of America, цитира думите й Фокус. Според нея ветото крие рискове не само за Северна Македония

„Дискусията за гласуване по пощата се разрази на малко по-късен етап и не можем да си позволим такава фундаментална промяна в изборното законодателство няколко месеца преди изборите“, заяви в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия заместник-министърът на външните работи Георги Георгиев. Той каза още, че в някои държави са допуснати грешки