Грешка се допуска от много домашни производители при отделяне на червеното вино от джибрите. Повечето от стопаните по една или друга причина забавят оттакането на виното от джибрите след ферментацията.

Добре е да знаят, че този момент на отделяне не е константен за всички видове винен материал. Той зависи основно от сорта грозде:

* За сортовете Мавруд и Широка мелнишка лоза, виното трябва да се отделя веднага след приключване на ферментацията. В противен случай се получават тъмно оцветени и груби вина със заджибрен вкус. Ако тази година виното ви е имало повече грубост, може и това да е била причината.

* При сортовете Каберне совиньон и Мерло виното се отделя два-три дни след приключване на ферментацията.

* При сорта Гъмза - една седмица след края на ферментацията.

* При сорта Памид и смесено бяло и червено грозде - до две седмици след приключване на процеса на ферментация.
04-3