Има определени важни правила, с които трябва да се съобразяваме, когато си произвеждаме у дома вино от бяло или червено грозде:

* за приготвяне на белите домашни вина захарността трябва да бъде около 20% (от 19 до 21%), но не и повече,

* за червените вина е необходима захарност от 20 до 22%,

* когато се изчислява количеството на захарта, която трябва да се добави, е задължително да се спазва правилото, че с добавянето на 1 килограм захар на 100 кг гроздова каша, респективно 100 литра мъст, захарността се повишава с 1%.

На база на количеството на гроздето и на действителната му захарност, лесно може да се изчисли необходимото количество захар за постигане на посочените проценти за бели и червени вина.

Важен е и начинът на прибавяне на захарта. Определеното количество първо се разтваря в мъст, която после се връща в общото количество каша или мъст. И задължително следва много добро разбъркване за отлично размесване.

Ферментацията протича спонтанно, но трябва ежедневно да се наблюдава.