Косара

Нов сорт, създаден в Института по овощарство в Пловдив, кръстоска е между Ранна черна и Бигаро Бюрла.

Дървото е с умерен растеж, короната е средно гъста. Цъфтежът е ранен, опрашва се от Бигаро Бюрла, Риван, Налина и всички самоплодни сортове.

Средно устойчив е на ниски зимни температури и повратни пролетни мразове.

Има добра устойчивост към някои икономически важни болести – сачмянка, цилиндроспороза, ранно и късно кафяво гниене.

Плодовете не се напукват дори и при чести валежи.

Черешовият сорт е много ранен, плодовете узряват около 5-10 май. Те са много едри, изравнени, със сърцевидна форма.

Плодовата кожица е тънка, тъмночервена, лъскава. Плодовото месо е червено, сочно, меко, със сладко-кисел вкус.

Черешите са подходящи за консумация в свежо състояние.

Тракийска хрущялка

Нов сорт, създаден в Института по овощарство в Пловдив, получен от семеначета, опрашени от сорта Ван.

Дървото е с умерен растеж, короната е средно гъста до гъста. Цъфтежът е средноранен. Опрашва се от сортовете Бинг, Стела, Ламберт, Сънбърст, Суит харт и др.

Има добра устойчивост на ниски зимни температури и повратни пролетни мразове.

С добра устойчивост е на икономически важните болести, напада се слабо от неприятели.

При чести валежи плодовете се напукват слабо.

Встъпва в плододаване на третата година, дава много плодове.
Черешите узряват около 5 юни. Те са много едри, с бъбрековидна форма.

Плодовата кожица е яркочервена, крехка, с блясък. Плодовото месо е светлочервено, много плътно, хрупкаво, сочно, с отлични вкусови качества. Сокът е червен.

Черешите са подходящи за консумация в свежо състояние, както и за преработка в разнообразни продукти.

Розита

Ранен сорт, създаден в Института по овощарство в Пловдив, чрез отбор на семеначета на Бигаро Бюрла.

Дървото е с умерен растеж, има средно гъста до гъста короната. Цъфтежът е ранен и се опрашва добре от сортовете Риван, Нелина и всички самоплодни сортове.

Има средна устойчивост на ниски зимни температури и повратни пролетни мразове.

Има добра устойчивост на икономически важните болести, напада се слабо от неприятели.

Черешите узряват много рано – 10-15 май. Плодовете са много едри, изравнени, със сърцевидна форма.

Плодовата кожица е тънка, светлочервена, преливаща до жълта – биколорен сорт. Плодовото месо е меко, сламеножълто, много сочно и сладко. Сокът е безцветен и много.

Черешите са подходящи за консумация в свежо състояние, както и за приготвяне на фрешове.

Розалина
Сортът е създаден в Института по овощарство в Пловдив, получен от отбор на семеначета, опрашени от сорта Ван.

Дървото е с умерен до силен растеж, има средно гъста корона. Цъфтежът е средно късен, опрашва се от Бинг, Кордия, Регина и всички самоплодни сортове като Сънбърст, Лапинс, Канада джайънт и др.
Има много висока устойчивост на ниски зимни температури и повратни пролетни мразове.

Притежава добра устйчивост на болести, напада се слабо от неприятели.

Плодовете са устойчиви на напукване, след като узреят могат да стоят продължително на дървото. Сортът има редовно и обилно плододаване.
Черешите узряват около 4-8 юни. Те са много едри, с бъбрековидна форма. Плодовата кожица е биколорна – с кремаво-жълт основен цвят и светлочервен покровен цвят. Плодът често е изпъстрен с по-тъмни червени петна, което го прави много атрактивен.

Плодовото месо е светло, кремаво-жълто, сочно, плътно, много хрупкаво, ароматно, със сладко-кисел вкус. Сокът е безцветен.

Плодовете имат склонност да се стафидират на дървото, без да опадат.
Черешите са подходящи за консумация в свежо състояние, както и за праработка в различни продукти.