9000 гъски в птицеферма в Саксония са унищожени * Птицевъдите трябва да се подготвят за миграцията на птиците, пренасящи инфлуенца, алармират и специалистите от Института „Фридрих Льофлер”

Първият случай на инфлуенца по птиците в Саксония е потвърден на 28 декември. Засегната е птицеферма с 9000 гъски. Според Министерството на здравеопазването и ветеринарните власти са предприети бързи мерки за незабавно блокиране на заразената популация. Убиването и изхвърлянето на птиците са започнали веднага след доказването на болестта, се казва в изявление на министъра на здравеопазването на Саксония Петра Кьопинг. "Всички собственици на птици сега трябва да се придържат към действащите разпоредби, за да предотвратят разпространението на „чумата” по птиците", заяви Петра Кьопинг. Според нея предизвикателството за ветеринарните власти е голямо, защото всички ограничителни мерки се предприемат в условията на локдаун заради пандемията от коронавируса. В същото време и в свиневъдството са въведени строги ограничения заради африканската чума по свинете. Така че

сега Европа е изправена пред третата
криза - борба с инфлуенца по птиците

Институтът „Фридрих Льофлер” (FLI) повиши оценката си за риск от високопатогенния птичи грип от подтип H5 до „висок“. Вируси от подтип H5 (N8) се наблюдават при дивите птици и в птицеферми в Русия и Казахстан още от юли 2020 г. Оттогава патогенът на птичия грип се е разпространил в Източна и Централна Европа. Новите доказателства са „пътеките” на полета на мигриращи птици като белочели гъски и лебеди от местата им за размножаване в Сибир до Източна Европа.
Тъй като

миграцията на птиците ще достигне своя връх през следващите няколко седмици,

от FLI препоръчват на птицевъдите да преразгледат мерките за биосигурност. „Превенцията винаги е по-добра, отколкото да се налага да се борим с болестите по-късно“, предупреждава президентът на Института „Фридрих Льофлер” проф. Томас Метенлайтер.
Както FLI обяви, подобна поредица от огнища на Изток води до обширни епидемии в Европа още през 2006/07 и 2016/17. Ако моделът се повтори, през зимата трябва да се очаква подновяване на вируси H5 от водните птици.

В момента миграцията на птици е в разгара си. Плътността на популациите в зоните за почивка ще се увеличава през следващите седмици. Следователно институтът оценява риска от навлизане на вируси H5 в Германия като висок.

На какво трябва да обърнат внимание птицевъдите сега?

По-конкретно, FLI препоръчва следните мерки на птицевъдите:
Преглед на осъществимостта на мерките, предвидени в плановете за действие при извънредни ситуации и при необходимост актуализиране на мерките.

Минимизиране на възможностите за директен и индиректен контакт между домашни птици и диви водни птици и природни води (например чрез покриване на езера).

Да се елиминира контакт с ловци, които са влезли в контакт с дивечови птици или техните изпражнения, или с домашни птици.

Преглед, оптимизация и последователно прилагане на мерките за биосигурност при отглеждането на домашни птици.

Прилагане на минималните мерки за биосигурност в малки стопанства, зоологически градини, паркове за животни и домове за животни в съответствие с наредбата за защита от птичия грип

Повишена бдителност за бързо откриване на съмнителни случаи при домашни птици и незабавно започване на диагностична работа.

Препоръки за биобезопасност в птичите стада

Преглед, оптимизация и последователно прилагане на строги мерки за биосигурност в големи ферми.

Прилагане и контрол на минималните мерки за биосигурност в малките стопанства.

Повишена бдителност за бързо откриване на съмнителни случаи при домашни птици и незабавно диагностициране.

Преглед на осъществимостта на мерките, предвидени в плановете за действие при извънредни ситуации в случай на епидемия и актуализиране на плановете, ако е необходимо.

Бъдете внимателни, когато премествате домашни птици от засегнатите региони.

Внимателно почистване и дезинфекция на превозни средства и оборудване, доставени от засегнатите региони в Германия.
Избягване на личен контакт в птицеферми, разположени в засегнатите региони.

Уведомяване за мъртви или болни диви птици до компетентния ветеринарен орган.

Засилване на пасивното и активно наблюдение на дивите птици с акцент върху водните птици и хищните птици (например вземане на проби от мъртви птици, вземане на проби от екскременти в пунктовете за събиране на водни птици).

Минимизиране на възможностите за контакт между домашни птици и диви водни птици в естествени води.
Ограничаване на трафика на превозни средства и пътници с птичи стада до абсолютния минимум. Ветеринарните лекари и други лица, които професионално посещават птичи стада, трябва да спазват гратисен период от най-малко 72 часа след влизане в стадото, където има клинични признаци за птичи грип.

Диагностично наблюдение на стопанствата с водолюбиви птици (напр. ежедневни тампони от мъртви водолюбиви птици), за да се определи на ранен етап евентуално неоткрита циркулация на HPAIV.
Без контакт между ловци, които са влезли в контакт с дивечови птици или техните екскременти с домашни птици.

Избягване на пряк контакт между хора и домашни любимци и мъртви или болни диви птици.