Любителите, които имат повече дръвчета в градината, предпочитат да започнат резитбата им по-рано, дори още през зимата. Да, не е проблем резитбата да се направи, особено в по-топлите райони на страната.
Все пак има някои особености, с които овощарите трябва да се съобразят в зависимост от климатичните условия през зимния период.

Правилата:

* Зимната резитба може да започне след листопада на овощните дръвчета и да продължи до преди напъпване на пъпките през пролетта, т. е., когато няма сокодвижение.

* Ако резитбата започне много рано, още преди листата да са опадали, дръвчето губи ценни хранителни вещества, които не са преминали към долните части.

* Аналогично е, ако резитбата се направи и късно, когато сокодвижението е започнало и хранителните вещества са се насочили към клонките и пъпките.

Често през пролетта градинарите, особено ако имат повече дръвчета, не успяват да направят навреме резитба.

Затова и препоръките, които се дават, са резитбата да започне след преминаването на зимните студове. Това обаче не винаги може да се предвиди, а и у нас рядко се случват такива продължителни периоди. Ето защо в този случай, ако се правят по-големи отрези, те трябва да се замазват с овощарска замазка, за да се избегне измръзване, изсъхване и заразяване.

Режете дръвчетата, когато имате свободно време. Правете го в топли и слънчеви зимни дни.