Има богат избор от сини, волетови, червени, зелени, жълти или оранжеви цветове

Стенлей

Класически сорт синя слива. Плодовете са подходящи и за прясна консумация, и за преработка. Зреят около 5-10 септември.

Дървото има умерен растеж. Короната е обратно пирамидална, рядка. Цъфтежът е средноранен. Сортът е добър опрашител, самофертилен.

Стенлей встъпва рано в плододаване. Родовитостта е висока и редовна. Плодовете са едри, със средно тегло 35 грама, обратно яйцевидни, несиметрични. Кожицата е тънка, тъмновиолетово-синя, с многобройни точици и силен налеп. Месото е зелено-жълто, плътно, със зърнеста структура, сочно, с добри вкусови качества. Плодовете се използват за консумация в прясно състояние, за компоти, за сушене, за ракия.

Сортът е толерантен на шарка, слабо се напада от червени петна и средно от ръжда.

Стенлей пакет

Плодовете зреят между 25 август - 5 септември
Ранен и много родовит сорт. Дървото е умерено растящо с рядка корона. По-подходящ е за професионални градини, за интензивно производство.

Сортът е самофертилен и добър опрашител.

Толерантен е на шарка, слабо се напада от червени петна и средно от ръжда. Чувствителен е на ранно и късно кафяво гниене. Задоволително устойчив е на суша. Към почвата не е особено взискателен.

Плодовете презряват бързо. Те са с тегло 32-60 г, със слабо изразена шийка, несиметрични. Коремният шев е добре оформен. Кожицата е тънка, тъмновиолетово-синя, с многобройни точици и силен налеп.

Месото е зелено-жълто, плътно, със зърнеста структура, плътно, сочно, с добри вкусови качества. Костилката е много едра, овална, заострена към дръжката, почти отделяща се от месото.

Плодовете се използват за консумация в прясно състояние, за сушене, консервиране и ракия.

Анджелино

Сортът зрее около 15-25 септември.

Дърво има умерен растеж и добро разклоняване. Встъпва в плододаване на 2-3-ата година.

Плодове са много големи 90-100 г (най-едрият сорт сливи), с кръгла симетрична форма, кожата е черна, покрита обилно с восъчен налеп, месото е жълто, костилката много малка, отделя се лесно от месото. Плодовете са подходящи за прясна консумация, консервиране и сушене.

Опрашва се от Блек Даймънд, Фриар, Санта роса.

Алтанова ренклода

Плодовете зреят към 20 август.

Дървото е силно растящо, с широко-закръглена корона. Сортът е сравнително сухоустойчив и студоустойчив.

Плодовете са едри с тегло около 40-50 г. Формата е кълбовидна, леко сплескана към основата. Кожицата е тънка, нежна, жълто-оранжева, с червено до виолетово оцветяване и обилен синкав восъчен налеп. Месото е жълто-оранжево, меко, нежно, сочно, сладко-кисело, ароматно, Костилката се отделя от месото. Алтанова ренклода е добър опрашител.

Сортът е устойчив на червени листни петна и слабо устойчив към ранно кафяво гниене и ръжда.

Блек Стар

Плодовете са готови около 15-20 юли.
Дърво е с умерен растеж, короната е прибрана.

Плодове са много едри, със симетрична форма, кожата е черна, с восъчен налеп, месото е жълто. Костилката е много малка и не се отделя от месото. Плодовете са с големина от 80-90 г.

Опрашва се от Блек Дайманд, Анджелино, Фриар.

Чачанска лепотица

Сръбски сорт е, зрее около 25 юли - 5 август.
Дървото е с умерен растеж. Встъпва рано в плододаване, има редовна и обилна родовитост. Сортът е самофертилен.

Толерантен е на шарка по сливата, устойчив на ръжда, силно чувствителен на червени листни петна, не страда от кафяво гниене, чувствителен е на късни пролетни мразове.

Плодовете са едри, със средно тегло 30-40 г, овални, тъмносини, с обилен налеп, със зеленикаво-жълто, твърдо, сочно, приятно сладко-кисело месо, отделящо се от костилката, с много добро качество.

Подходящи са за замразяване и сушене.

Санта Роса

Сливите зреят около 20-30 юли.
Плодовете са едри до много едри, с кръгла форма, кожата е червена, с восъчен налеп, месото е сочно, жълто, костилката много малка, отделя се лесно от месото. Плодовете са подходящи за прясна консумация, консервиране и сушене.

Опрашва се от Блек Дайманд, Анджелино, Фриар.

Блек Даймънд

Сортът зрее около 15-20 август.
Дървото има умерен до силен растеж. Плодове са много едри 90-100 г, кожата е тъмнолилава с восъчен налеп, месото е жълточервено, костилката е много малка и лесно се отделя, вкусът е много добър. Плодовете са подходящи за прясна консумация, консервиране и преработка.

Опрашва се от Блек Стар, Фриар.

T. C. Sun

Сортът зрее около 15-25 август.
Плодовете са много едри с дребна костилка. Подходящи са за прясна консумация, консервиране и преработка. Кожицата на плода е зелено-жълта с лек восъчен налеп.

Опрашители: Анджелино, Фриар, Санта роса.