Индексът на цените на храните по ФАО рязко се покачва

Световните цени на храните рязко са се повишили през ноември, достигайки най-високите си нива от шест години се отбелязва в доклад, публикуван днес от ФАО,.

Средната стойност на индекса на цените на храните на ФАО за месеца беше 105,0 пункта, което е с 3,9 процента по-високо от стойността му през октомври и с 6,5 процента по-високо от показателя за съответния период на миналата година. Според Организацията за прехрана и земеделие на ООН растежът през този месец е бил най-рязък от юли 2012 г., като индексът е достигнал най-високото си ниво от декември 2014 г.

Индексът на цените на храните на ФАО се използва за проследяване на промените в международните цени за най-търгуваните хранителни стоки. Ръстът, регистриран през ноември, засегна всички стокови групи, включени в този индекс.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се повиши с колосалните 14,5 процента , дължащи се на продължаващото нарастване цените на палмовото масло на фона на рязък спад в световните запаси.

Средният индекс на цените на зърнените култури на ФАО

е нараснал с 2,5% от октомври, надминавайки ноември 2019 г. с 19,9%. Експортните цени на пшеницата се повишиха поради по-ниските добиви в Аржентина, докато цените на царевицата се увеличиха поради очаквания спад в производството в САЩ и Украйна, на фона на силни покупки от Китай. Международните цени на ориза останаха стабилни през целия месец.

Индексът в цените на захарта на ФАО се е повишил с 3,3% от миналия месец в светлината на очакваното увеличаване на световната производствена разлика в идния сезон, тъй като неблагоприятните метеорологични условия доведоха до влошаване на сортовете култури в Европейския съюз, Руската федерация и Тайланд.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се повиши с 0,9%, достигайки 18-месечни върхове, водени главно от по-високите цени на маслото и сиренето и по-високите продажби на дребно в Европа по време на сезонен спад в производството на мляко в региона.

Средният индекс на цените на месото на ФАО се е увеличил с 0,9 процента от октомври, но все още е с 13,7 процента по-нисък от същия период на миналата година. Цените на говеждото, агнешкото и свинското месо нараснаха, докато на птичето месо паднаха.