Зимата е сезон, в който е време да излезем от стереотипа шопска салата и да знаем, че има безброй други вкусни комбинации и салатени рецепти, които вече можем да приготвяме с качествени специални сортове домати, произведени в България.
У нас вече успешно се отглеждат т.нар. специални сортове домати, сред които са чери доматите, както и все още малко познатият на българския потребител домат Кумато. Родните производители се стремят да отговорят на търсенето, тъй като чери доматите стават все по-предпочитани за здравословно похапване между храненията или за приготвяне на разнообразни рецепти, тъй като изключително добре се комбинират с всички видове листни салати и са неразделна част от средиземноморската кухня, която е особено популярна у нас.

Едни от най-популярните сред специалните сортове чери домати, отглеждани в България, които вече може да се намерят на пазара, са от типа baby plum – домати с мини размер и форма, която наподобява слива. Истинският фаворит сред тях е хибридът Суител – хрупкав и с много добър баланс на сладко и кисело, а също така подходящ за по-дълго съхранение.

Чери домати Бамано
Чери домати Бамано

Други специални сортове, успешно отглеждани от българските производители, са Иворино – бледо жълт, с висока сладост и ниска киселинност и Бамано – оранжев на цвят хибрид, с отличителен аромат и гладка текстура.

Домати Кумато
Домати Кумато

Сред най-атрактивните сортове, отглеждани у нас, е мини Кумато – домат с нетрадиционен кафяв цвят, който има специфичен, леко пикантен аромат, по-твърд е и има по-дълъг период на съхранение.

Според производителите, качественият чери домат се познава по своята свежест, осезаем аромат, лъскава обвивка и наситен червен цвят. Чери доматите могат да бъдат, както на клонче, така и насипни. В общия случай, чери доматите имат повече сладост и по-наситен вкус от традиционните и са с отлични показатели, що се отнася до съдържание на полезни вещества. Освен, че са богати на фибри и витамин С, те съдържат солидна доза други витамини и минерали, които са жизненоважни за здравословното функциониране на организма, подпомагат дейността на сърцето, белите дробове, бъбреците.

Друг специален сорт, чието производство отскоро успешно се развива в България, е сортът Кумато. Това е деликатесен домат с изключителен аромат и вкус, който не остава незабелязан на щанда поради своя характерен по-тъмен цвят, вариращ от тъмно кафяв до златисто-зелен. Той е особено месест, сочен и по-сладък от традиционните сортове, с леко кисела нотка.

Кумато е предпочитан в гурме кухнята, тъй като изпъква във всяка салата или ястие. Той се появява за първи път в региона на Алмерия, Южна Испания, но вече започва да се отглежда и предлага на много места по света, включително и в България. Произхожда от диворастящите домати, които са се адаптирали да издържат на по-сухите и солени почвено-климатични условия в региона на Средиземноморието.

Кумато e търговска марка на Syngenta Group, характеризираща конкретни плодове домати, които се отглеждат от специални хибридни растения. Производството и съхранението им се контролират на всяка стъпка от процеса, за да се гарантира постоянство на качеството за крайните клиенти.

Позитивна тенденция в България е подкрепата към родното производство на всички големи вериги супермаркети. Често българските плодове и зеленчуци там са специално обозначени, за удобство на хората, които ги предпочитат. При доматите, основна причина за търсене на българската продукция е вкусът.

Български производители споделят, че специалните сортове домати (чери домати, Кумато и други нетрадиционни разновидности), отгледани у нас, се отличават с това, че са узрели и сочни, тъй като се берат в момент на вече настъпила зрялост, за разлика от вносните, които се берат още докато са зелени и зреят по време на транспорта и съхранението в складовете на търговците. Така българските домати запазват своите отлични вкусови качества и свежест, докато вносните имат много по-малка трайност на щанда или у дома.

За възможно най-качествена прoдукция, производството в някои български оранжерии вече е изцяло компютризирано и снабдено с най-съвременните специализирани машини, с автоматизирано засенчване и проветрение на оранжериите и всички най-нови технологии, които се използват и по света.