В Щатите те са 21% от годишния оборот на стадо, а в Швеция - 6,6%, алармира проф. Алберт де Врис, Катедра по животновъдство, Университет на Флорида, САЩ

Изследвания на Катедрата по животновъдство в Университета на Флорида показват, че този висок процент е свързан с увеличените размери на стадата. Веднага възникват много въпроси - кога има риск от отпадане на крави за бракуване? И как да се защити продуктивното дълголетие в млечното говедовъдство?

Според проф. Алберт де Врис голям брой крави отпадат от стадото в началото на лактационния период вследствие на нарушена обмяна на веществата.

В началото на лактацията е и най-висок рискът от загиване на животното

Най-разпространената причина за отпадането на крави в американските млечни ферми е смъртността. На нея се падат 21% от годишния оборот на стадото. А такава принудителна загуба излиза солено на фермера: средните загуби се изчисляват средно от 500 до 1000 долара на животно. И това е, без да се вземат предвид загубите от неиздоено мляко заради болести, допълнителен труд и задържан ремонт на стадото. Затова намаляването на смъртността и

повишеното внимание към здравето на новоотелили се крави

е изгодно и може да донесе допълнителна печалба.

Рискът от непланиран брак на крави в различните ферми варира и зависи от:

* организирането на профилактиката на различни заболявания;

* от равнището на продуктивността;

* от показателите за възпроизводство на стадото.

А външните фактори са:

* достъпност на ремонтни млади животни;

* пропускателни възможности на доилната зала и наличие на пасища;

* земеделски площи за осигуряване на фуражни ресурси.

Допреди няколко години средногодишният брак на крави в американските ферми е бил около 40%. Този показател се запазва в продължение на последните 20 години, като се отбелязва дори тенденция на незначително увеличение. Това отговаря на около 2,63 лактации или

31,6-месечно стопанско използване на крава

Затова средната продължителност на живот на кравите в САЩ е 57,1 месеца или 4,8 г. Трябва да се отблежи, че продължителността на използване на крава в САЩ е намаляло от 35 (например за крави, родени през 2006 г.) до 27 месеца (за крави, родени през 2016 г.). Ежегодният процент на бракуване за този период се е увеличил от 17 до 43%.

Бракуват се крави с ниска млечна производителност, чието използване вече не е изгодно, или пък тя се заменя с по-продуктивна крава.

При бракуването се отчитат фактори, които са свързани както със самата крава (здравословно състояние, млечна продуктивност, въпроизводителни качества), така и фактори на външната среда (наличие на ремонтни подрастващи животни, брой места в доилната зала, цени).

Цената на непланираното бракуване

Смъртта или бракуването на крави в началото на лактация в САЩ се оценява на около 500-1000 долара на глава. Тези загуби не включват косвените или скритите разходи като намалени млечни обеми, заплащане за труд и ветеринарни разходи.

Намаляването на принудителния ремонт на стадото само през първите 3 месеца от лактацията с 50% и 100% носи допълнителен доход на фермера в размер съответно на 37 и на 77 долара на глава годишно.

Но предлаганият модел недооценява истинските предимства на

намаляване на брака сред новоотелените крави

за сметка на усъвършенстване на управлението на фермата и осигуряване на по-голям комфорт на животните, тъй като тяхното влияние на млечната продуктивност и плодовитост не се включва в получения доход.

Най-голям риск от бракуване има през първите 60 дни от лактацията. През този период възникват много проблеми с лактиращите животни. Намаляването на риска зависи от това как е протекла бременността и от продуктивното равнище. Рискът е по-малък при млади крави, както и при крави без нарушения в обмяната на веществата, без признаци на куцане или мастит.

Изследване, проведено в кравеферми в Източната част на САЩ, показва, че смъртността е на първо място сред причините за бракуване. Или 21% от общия брой бракувани крави, включително животни, които не са били способни самостоятелно да се качат в транспортната кола и са били евтаназирани. Следват ги крави с възпроизводствени проблеми.
Смъртността на животните е проблем не само по икономически причини, но и от гледна точка на потребителя.

Продуктивното дълголетие е свързано и с други стопански фактори. В стада, където се увеличава собственото поголовието или пък се използват кръстоски, процентът на бракуване е по-нисък.

Изследване, проведено в големи говедовъдни ферми в източните американски щати, показва, че

рискът за бракуване е по-голям за крави с увеличен междуотелен период

както и в стада, където се провежда синхронизация на реподуктивния цикъл.

През последното десетилетие повишена смъртност на крави във фермите (поради естествена смърт и принудетелно клане) се наблюдава в много държави.

Например смъртността на крави в Швеция преди години е стигала до 6,6%. Изследвания показват, че този висок процент е свързан с

увеличените размери на стадата

както и с удължения междуотелен период и с преобладаването на крави порода Холщайн. По-малка смъртност е отчетена във ферми с продуктивност, по-висока от средната, през есента и зимата, както и в биокравефермите.
Резултатите от многобройни изследвания сочат, че

смъртността нараства при

* увеличения брой на купувани животни в стадото;

* при намаляване на продължителността на пашата;

* при прекомерно увеличаване на размера на стадото;

* при намаляване на средната млечна продуктивност.

Фермерите от опит знаят, че кравите се бракуват, за да се освободи място за юници. Но заради достъпността на юници в САЩ, фермерите не се стремят към повишаване на рентабилността и поддържане на здравословното състояние на животните с цел запазването им в стадото. Американският говедовъд вижда само "върха на айсберга" - куцота и мастити, и пропуска скритите разходи на бракуването, които би могъл да избегне (от неполучено мляко, от ветеринарно обслужване и т.н.).