През втората половина условията ще са по-подходящи за засаждане на овошки

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

През седмицата агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. В края на ноември и началото на декември се прогнозира краткотрайно, но съществено понижение на температурите. Очакваното застудяване през първите дни от периода ще доведе до затихване, а във високите полета и Предбалкана, където се прогнозират валежи и от сняг, и до прекратяване на вегетационните процеси при есенниците.
Изключения ще има на места в югоизточните райони и по Черноморието, където при зимните житни култури ще се наблюдава слабо изразена вегетация.

През втората половина от периода се очаква времето да омекне и в полските райони стойностите на средноденонощните температури ще се доближават до биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

В началото на декември при засетите в агротехнически срок през октомври посеви с пшеница ще се наблюдава фаза братене. Фаза трети лист ще преобладава при посевите, засети в началото на ноември. Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване са късно засетите - в средата на ноември, посеви.

При рапицата фаза розетка - подходящата фаза за зимуване, ще се наблюдава при посевите, засети в началото на есента.

През следващия период се очакват валежи и подобрение на влагозапасите в горните почвени слоеве. Вследствие поднормените ноемврийски валежи, почвените влагозапаси в 50 и 100cm слой при пшеницата в по-голямата част от страната са необичайно ниски за сезона – на места в източните и крайните южни райони под 60% от ППВ (агростанциите Сандански, Хасково, Сливен, Разград).

По-подходящи условия засаждане на овошки ще има през втората половина от периода.

За предпазване на овощните култури от зимните студове, за унищожаване на лишеите и мъховете, за отблъскване на миризливия дървесинояд и дървесницата е необходимо стволът и дебелите клони на дърветата да се обработят с 20% варна каша към която се прибавя малко глина.