При наличие на суровина, която тази година е в изобилие, може да се направи ракия от картофи! Рецептата е изпитана в райони, където стопаните имат много картофи в късна есен и зима.

Рецептата:

* 5 кг обелени и с изчистени очи картофени клубени се сваряват до размиване в 10 л питейна вода.

* 10 кг рафинирана захар се преварява в 10 л питейна вода, поне в продължение на половин час от момента на завирането.

Отделно се размива в хладка питейна вода голямо колкото кибритена кутийка парче хлебна мая.

След охлаждане до температура около 36 - 38 градуса получените картофена каша и инвертиран захарен сироп се смесват в добре изчистено каче или бидон с вместимост около 100 л и към тях се прибавя добре размитата хлебна мая. Доливат се хладка питейна вода до запълване на 2/3 до 3/4 от обема и цялото количество се разбърква добре.

Получената мъст се оставя да ферментира на топло място в продължение на 21 до 23 дни.

От тази заготовка се дестилират 12 литра 53-градусова ракия. Получават се и още толкова литра патоки, което може да се запази за следваща дестилация на ракия или да се ползва за правене на концентратни напитки, като ментовки, ликьори и др.

Внимание!

Много важно при дестилацията е фракцията, която се получава в промеждутъка между тръгването на първата струйка от дестилата и изчезването на първоначалния и синкав оттенък (първак), да се събира отделно и да се ползва само за разтривка. За пиене, разбира се с мярка, става само бистрата фракция.