Но дестинацията се променя – от ЕС се пренасочва към Китай поради по-голямото търсене

Испанският износ на свинско месо (вкл. карантия) продължава да се увеличава на годишна база, дължащ се на увеличаване на производството и развитието на преработвателните предприятия в страната. За първите осем месеца на търговия през 2020 г. Испания е изнесла 1 млн. 742 хил. т свинско месо или с 307 хил. тона повече на годишна база.

Дестинацията за износ на испанско месо се променя, като голяма част от тях напуска ЕС. През първите осем месеца на 2020 г. Китай покрива 42% (или 726 000 тона) от испанския износ на свинско месо в сравнение със същия период на 2019 г., когато той представлява едва 23%.

Търсенето на вносни протеини в Китай остава стабилно

въпреки че собственото му стадо свине се възстановява. Испания не е единствената страна, която се възползва от увеличеното китайско търсене - Бразилия и САЩ също увеличават обема на износа на свинско месо за Китай.

Испанският износ на свинско месо, останал в рамките на ЕС, е спаднал незначително тази година до 734 600 тона през първите осем месеца. Това вероятно се дължи на комбинацията от по-голямо търсене в Китай и по-ниското в ЕС – особено след избухването на пандемията от коронавирус.

За нарастващите количества в производството на испанско свинско месо допринасят новите съоръжения за преработка на месо, с които браншът се преоборудва. Очакванията са модернизацията на сектора да вдигне още производството.

Добрата новина

е, че испанските месопреработвателни предприятия, които бяха засегнати от коронавируса в началото на годината поради проблеми с персонала, постепенно се връщат към нормалния си капацитет на производство въпреки втората вълна от Ковид-19. Което е възможно при стриктно спазване на правилата, твърдят от бранша.

Другият плюс е, че още през 2019 г. Испания увеличи броя на свинете до 31 млн. 250 хил. глави. И то в момент, когато общото стадо свине в Евросъюза намалява.

Цените на прасетата от клас E в Испания за седмицата, приключваща на 1 ноември, средно са 141,44 британски лири / 100 кг, което е намаление от 12,11 британски лири в същата седмица на предходната година.

Цените в Испания остават с 15,3 пункта / кг над средните за ЕС

(без Великобритания). В същото време в Германия се отчита лек спад през последните месеци в цените свинско.
(Източник Европейска комисия)