Ябълката е най-отглежданият овощен вид у нас. Смята се, че в света има над 10 000 сортове ябълки. Те се различават по: цвят на кожицата, вид на плодовото месо, вкус, време на зреене, период на съхранение и т. н.

Молиз делишес

Дървото е силнорастящо и плододава ежегодно и обилно. Сортът е добър опрашител за Виста бела, Прима, Старкримсон, Купър 4, Белголден и много други. Опрашва се от сотровете ябълки Грени Смит, Златна превъзходна и Старкримсон.

В зависимост от подложката условията на отглеждане и грижите сортът Молиз делишес започва да плододава на 2-рата - 4-тата година след засаждането.

Плодовете зреят в средата на август. Те са много едри и красиви.

Джонатан

Дървото предпочита по-топъл климат, по-леки, плодородни и с достатъчно хумус почви.

Тъй като се напада от икономически важните болести, се налага да се пръска повече. Независимо от този недостатък заради прекрасния вкус на плодовете, сортът заслужава да се отглежда.

Ябълките узряват през първото десетдневие на септември.

Консумативната им зрелост настъпва през ноември и плодовете понасят добре транспорт.

Червена превъзходна

Ябълките от групата на Червена превъзходна са едри и с очертани към връхната страна ребра.

Изискват по-топли райони и по-плодородни почви, защото зимните студове и повратните пролетни мразове могат да повредят цветните им пъпки. Плододават предимно на къси плодни клонки, т. е. върху 2 и 3-годишна дървесина.

Опрашители са сортовете Златна превъзходна, Айвания, Грени Смит, Карастоянка, Молиз делишес, Озарк голд и др.

Узряват около средата на септември.

Златна превъзходна

Плодовете на Златна превъзходна са едри до много едри. По форма отделните разновидности се различават незначително.

Дръвчетата отначало имат умерен до силен растеж, а след това умерен. Добри опрашители са и се опрашват от Червена превъзходна и вариететите й, Грени Смит, Мелроуз и др.

Муцу

Дървото е силнорастящо. Сортът е лош опрашител, но се опрашва добре от сортовете ябълки Грени Смит, Мелроуз и от групата на Червена превъзходна.

Плодовете на сорта Муцу са много едри. Консумативната зрелост настъпва в края на ноември - началото на декември. Запазва се до края на януари, а при по-добри условия и до началото на март.