Цените на селскостопанските стоки отново се повишиха, благодарение на силното международно търсене на зърнени култури и маслодайни семена.

Вчера пшеницата в Чикаго поскъпна минимално, но цените на царевицата и соята реализираха умерен ръст. В Париж пшеницата, царевицата и рапицата се покачиха, като най-силно това направи маслената култура.

САЩ продадоха още 140 000 тона царевица вчера в неуточнена посока.
Китай остава основният двигател на покачването на световните цени. Страната продължава да демонстрира силно търсене на внос на пшеница от Франция. Анализаторите на Agritel очакват, че износът на Франция в тази посока през текущата пазарна година ще възлезе на около 2 млн. тона.

Метеорологичните условия във Франция остават почти идеални за есенната сеитба и площта под посевите ще се увеличи драстично след миналогодишните трудности.

В Русия сеитбата е завършена. Засятите площи с пшеница също са се увеличили спрямо миналата година. Състоянието на посевите обаче често показва недостатъчно развитие на фона на пристигането на зимата и температурите на замръзване.

Цените на растителното масло все още се покачват, като рапицата е на най-високите нива през цялата кампания.

Според прогноза на Oil World, през втората половина на сезона вносът на рапица в ЕС ще достигне рекордните 3.1 Ц 3.2 млн. тона. Това ще се случи на фона на ограничено предлагане на рапица в ЕС и намаляване вноса от Украйна през първата половина на 2020/21. Доставките от Австралия ще нараснат до 1.92 млн. тона при 0.86 млн. тона през 2019/20. Доставките от Канада ще достигнат 2.06 млн. тона (2.03). За цялата 2020/21 от Украйна ще бъдат внесени 2.17 млн. тона рапица (2.87). За цялата 2020/21 импортът на рапица в ЕС ще бъде 6.33 млн. тона (5.98).

Малко се е променило на финансовите пазари, като доларът се търгува на 1.1850 спрямо еврото и 76.00 спрямо рублата. Тази сутрин цената на петрола в Ню Йорк е 41,60 долара за барел.

Американски пазар

Соята вчера в Чикаго показа значителна променливост. Достигнатите нива на цените обаче могат да ограничат ентусиазма на потребителите. Опасенията сред търговците са насочени към възможни смущения в доставките от бразилските фермери, както се случи в Украйна с покачването цените на царевицата.

Цените на пшеницата също се повишиха, въпреки че основите не са специфично бичи, но пазарът се подпомага косвено от царевицата.

Фондовете бяха нетни купувачи на 12 500 партиди царевица, 6500 партиди соя и 4000 партиди пшеница. Те биха могли да спечелят следващата седмица, до четвъртък, 26 ноември, Деня на благодарността, когато пазарите в САЩ са затворени.

Слънчогледът в Украйна пак поскъпна

След покачването на цените на палмовото масло, цените на слънчогледовото също продължават да растат и сега са около 1100 долара за тон при FOB Одеса.

Цените на слънчогледовото масло за реколта 2020 са се повишили с над 50% от средата на лятото. Цените на слънчогледовия шрот също непрекъснато се увеличават: при условия FOB Одеса те са 315 долара за тон, което е с 40% повече от 1 юли.

Поради намаляването на доставките и нуждите на преработвателите, които трябва да поддържат обеми през останалата част от сезона, слънчогледовите семена продължават да поскъпват, добавяйки $ 50 на тон през последните 10 дни, и сега възлизат на над $ 650 на тон (с включен ДДС) в CPT пристанище. Много производители задържат продажбите си, чакайки пазарът да достигне 20 000 UAH / тон.