Това сочат данните за животновъдството в Европа за периода 2011-2018 г.

Проектът Европейско наблюдение на ветеринарното антимикробно потребление (ESVAC) събира информация за това как се използват антимикробни лекарства при животни и птици в целия Европейски съюз. Този тип информация е от съществено значение за идентифициране на възможни рискови фактори, които биха могли да доведат до развитието и разпространението на антимикробна резистентност при селскостопанските животни и птици.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) стартира този проект през април 2010 г., след искане от Европейската комисия за разработване на хармонизиран подход за събиране и докладване на данни за употребата на антимикробни агенти при животни/птици от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП) държави-членки. Добрата новина е, че доброволното участие в проекта ESVAC се е увеличило от 2010 г. насам от 9 на 31 държави. В годишния доклад на Eвропейския надзор на ветеринарната антимикробна консумация, публикуван от ЕМА, показва, че европейските държави продължават да намаляват използването на антибиотици при животните/птиците.

Продажбите на ветеринарни антибиотици в Европа са спаднали с над 34% между 2011-2018 г.

Освен това общите продажби на някои ветеринарни антимикробни агенти, принадлежащи към класове антибиотици, които се считат за критично важни в хуманната медицина, значително са намалели между 2011 и 2018 г. Тези класове включват антибиотици, използвани за лечение на сериозни инфекции при хора, причинени от бактерии, устойчиви на повечето други антибиотични лечения. Продажбите на цефалоспорини от трето и четвърто поколение са намалели с 24%, полимиксините са намалели със 70%, флуорохинолоните са намалели с 4%, а продажбите на други хинолони са намалели със 74%.

Употребата на тези антибиотици при животни и птици трябва да бъде ограничена за да се намали рискът за общественото здраве. „Постоянното намаляване на продажбите на ветеринарни антибиотици в продължение на 10 години показва, че Европа е на прав път да се бори с антимикробната резистентност“, казва Иво Клаасен, ръководител на отдела за ветеринарни лекарства на EMA. Според него насоките на ЕС и националните кампании за насърчаване на разумно използване на антибиотици при животни и птици имат положителен ефект.

Докладът на ESVAC представя данни от 30 страни от Европейското икономическо пространство и Швейцария. Всички участващи държави са предоставили доброволно информация за продажбите на ветеринарни антибиотици за 2018 г. Приносът към проекта ESVAC нараства значително - от девет държави през 2010 г. до 31 държави през 2020 г. От тях 25 държави са представили данни за пълния период 2011-2018 г.

От самото си създаване проектът ESVAC координира и подкрепя европейските държави в установяването исъбирането на стандартизирани и хармонизирани данни за продажбите на ветеринарни антибиотици. Данните за продажбите им са използвани за информиране на множество оценки на риска и научни становища относно антимикробната резистентност. Тези данни предоставят ценна информация за големината и тенденциите в продажбите на антибиотици, считани за изключително важни както за общественото здраве, така и за здравето на животните.

Някои държави описват основните си дейности за борба с антимикробната резистентност и как тези дейности са допринесли за наблюдаваните промени в продажбите в тяхната страна. Тези мерки включват национални планове за действие за намаляване на появата на антимикробна резистентност

Както и национални кампании за разумно използване на антибиотици при животни, целите на продажбите, ограниченията върху употребата на някои антимикробни средства при животни за производство на храни или мерки за контрол на предписването на антибиотици при животни.