Николай Минев е "Агробизнесмен на България" за 2020 г. (Видео)

03 ноември 2020
Новини
13977
Няма снимка
Николай Минев е "Агробизнесмен на България" за 2020 г. СНИМКА: Велислав Николов
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Николай Минев, управител на „Агримарт“ и оперативен директор на „Агрион“ е носителят на голямата награда на конкурса "Агробизнесмен на България" за 2020 г. Той се организира от най-авторитетния агровестник в България "Български фермер".

Дружеството „Агримарт“, е дъщерно на лидера в поземлените отношения „Агрион“. Като оперативен директор на „Агрион“ Николай Минев, подпомага дейността на всички нива в компанията.

„Агримарт“ развива модерно земеделие върху 50 000 декара в района около Долна Митрополия, където има и голяма зърнобаза. Екипът на „Агримарт“ непрекъснато търси и използва иновациите в земеделието. Поетапно се увеличават поливните площи. В отглеждането на земеделските култури се използват най-модерните селскостопански машини и инвентар.

"За мен е изключителна чест да получа наградата. Приемам я като признание за амбицията, ентусиазма и упоритостта, с които аз и моят екип се борим за успеха, въпреки ежедневните предизвикателства, на които е подложено земеделието и бизнеса като цяло", каза Николай Минев при приемането на наградата.

Той я определи като оценка за усилията, които "направихме през годините, за да издигнем нашата компания до върха и да я задържим там".

"Смело мога да кажа, че "Агрион" днес е най-разпознаваемият земеделски бранд в страната. За мен успешната формула в земеделието е комбинацията от новите технологии с опита и добрия търговски нюх. Искам да завърша с благодарност към нашите акционери за доверието, което имат в нас като ръководство, с благодарност към всеки един служител от "Агрион" и "Агримарт" за подкрепата и всеотдайната работа през годините", добави Минев.

Наградата му бе връчена от зам.-министъра на земеделието Янко Иванов.

Николай Минев е представител на младото поколение в земеделието, тези, които поемат щафетата от по-възрастните арендатори и земеделци. По професия е финансист, а преди магистратурата „Финанси“ е защитил бакалавърска стапен по приложна математика.

Наградата за агроиноватор отиде при „Атлас Агро Сайънс“. Отличието за компанията получи Александра Велкова, мениджър маркетинг и продажби.

„Атлас Агро Сайънс“ е стартираща компания, целяща усвояването и преработката на отпадъчни утайки и превръщането им в многокомпонентен течен биостимулант.

„Получавали сме отличия навън, но да получиш и такова вкъщи, е много повече. Нашата мллада компания е с намерението и амбицията да трансформира земеделеито и да поведе към по-здравословна и по-устойчива продукция“, каза Велкова. Тя изрази надежда, че още повече български производители ще се превърнат в техни партньори.

„Спряхме се на тази компания, тъй като те правят нещо, за което тепърва ще се говори – да опазваме почвите чисти, да изпозлваме отпадни води за поливане в земеделието. Те вече са награждавани и по други пововди, но ние решихме да отбележим техния успех и сега“, каза Блага Букева, редакционен директор на в. "Български фермер".

Наградата „Биопроизводител“ получи Благовеста Василиева. Семейната биоферма на Благовеста и Николай Василиеви, известна като „Дивата ферма,” e в полите на Източните Родопи в началото на с. Горно поле, до гр. Маджарово. Стадото е от 1200 ценни месодайни породи говеда. Отглеждат се изцяло свободно пасищно. Цикълът на биофермата се затваря, когато Благовеста и Николай изграждат и биосертифицираната кланица – единствената в момента в България.

„През годините сме получавали много награди, но тази е най-важната. За тези 26 години, в които ние се трудим със съпруга ми Николай наистина почти денонощно, това да съм на тази сцена, означава много за нашия труд“, каза тя. И добави:

„Искам да перефразирам изречението, че „Зад всеки успял мъж стои една жена“. Благодарение на съпруга ми Николай и брат ми Стефан постигнахме това стадо, с което сме гордеем и сме първи в България. Нищо от това, което сме днес, нямаше да е на тази висота, ако не беше Програмта за развитие на земеделските райони и министерството, което да ни подкрепя“

За най-добър нов продукт бе отличен иновативният за българския пазар NP 18:38 + 5 S + 0,3 Zn е азотно-фосфорен тор на „Агрополихим“, създаден за подхранване на почви, които имат запас на калий. Той притежава високо съдържание на лесно усвоими по форма хранителни елементи, което го прави добро решение за всяко стопанство.

Отличието получи Георги Попчев, регионален агроном консултант за Южна България. Той благодари за наградата от името на цялото дружество и за организацията предвид трудните времена.

„Нашата компания се стреми да предостави на клиентите си продукти с най-високо качество, с фокус върху иновациите и за това сме изключително щастливи да приемем наградата. Вашето призвание и отзивите на нашите клиенти ни мотивират да правим всичко това“, заяви Попчев.

Победител в категорията за учен с принос за земеделието стана проф. Иван Киряков, ръководител секция „Зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институтът, Генерал Тошево и преподавател по растителна защита в катедра „Растениевъдство“ в Техническия университет, Варна.

От професионалния си опит и наблюденията върху родното производство проф. Киряков е сред радетелите на българската селекция.

Наградата бе приета от  проф. Венера Цолова от Селскостопанската академия, която благодари на „Български фермер“, че продължава да следи постиженията на българските учени и да ги оценява по достойнство.

Милен Влаев, ръководител на отдел „ Агробизнес“ в Банка ДСК връчи наградата „Млад агробизнесмен“ на Пламена Куртева мениджър на ферма в с. Златовръх

„Позволете ми от името на банка ДСК да връча наградата за млад агробизнесмен на България. Всеки в началото на своя път има нужда от подкрепа. Банка ДСК винаги подкрепя младите с желанието да промени бизнеса към по-добро. Пожелавам на Пламена все така да бъде устремена в професионалното си развитие и с лекота да преминава през препятствията в живота“, каза Влаев.

Пламена Куртева вече 7 години менажира семейната ферма в с. Златовръх, която в момента е в мащабна реконструкция, за да се нареди сред най-модерните в животновъдството ни. В стопанството се отглеждат 800 животни от породите черно-шарено и Монбелиард Бившата тенисистка завършва в САЩ “Агробизнес и фарм мениджмънт“ в университета в „Албърн“. Първата й професионална стъпка в говедовъдството е в много голямо унгарско стопанство, където придобива добри познания и опит.

„Благодаря за номинацията, за отличието. Това е изключително ценно за мен. Аз съм на 30 години, не съм си мислила, че вече ще държа такава сериозна награда“, каза Куртева.

Тя изрази надежда, че ще стимулира младите хора да се завърнат или да останат в България, като определи себе си като чуждестранен кадър, който се е върнал.

„Образованието ми помогна, но опитът в България е много специален. Аз обожавам работата си и съм от хората, които приемат с много емоция, когато млад човек дойде и потърси работа при нас. Винаги подавам ръка на младите, за да има приемственост и бъдеще в България за всички млади хора в нашия бранш“, добави Куртева.

Отличия по време на церемонията получиха и журналистите Таня Демирова и Евгения Владинова за 30-годишно активно участие и силно журналистическо присъствие в утвърждаването на в. „Български фермер“ като водещо издание за агробизнеса в България.

Блага Букева, редакционен директор на в.„Български фермер“ каза, че те са част от вестника от създаването му и, въпреки че двете не успяха да присъстват на церемонията, получиха аплодисментите на залата.

Още от Новини
0

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2020 г., съобщиха от земеделското министерство. Размерът на подкрепата при някои от схемите е увеличен с

0

Заводските цени през януари растат и на годишна, и на месечна база. При храните годишното поскъпване е с 3% средно, Това става ясно от данните на Националния статистически институт

0

Министерството на правосъдието предлага мащабна реформа в производството по несъстоятелност Промените в Търговския закон, публикувани за обществено обсъждане днес

0

Средната такса за теглене на пари от банкомат с карта, издадена от същата банка, е 25 ст., а от банкомат на друга банка – 1,15 лв. според публикувана преди малко от БНБ справка за средния размер на

0

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 22 и 27 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по

Последни новини
0

Засаждането на лози през пролетта не е традиционно за масивите в нашата страна, но напоследък започва да става все по-предпочитано от стопаните с дворове и вили

0

Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен със заплевеляването, съветват специалистите на Кортева Агрисайънс Дъждовете и снеговете, които паднаха във всички райони на страната

0

Земеделското министерство пусна актуален наръчник за кампания 2021 г. Наръчник за подпомагане на земеделските стопани при кандидатстването им за директни плащания за кампания 2021 г

0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе вчера близо 21 млн. лева (20 764 862 лв.) на 12 589 стопани по помощта de minimis за изхранване на животни. Субсидии получиха животновъдите, отглеждащи крави, юници

0

Предлагайки оптимални решения, съвременни подходи и използване на най-новите научни открития и практики в областта на земеделието, „Сембодиа“ ООД разполага и предлага изчерпателна база от знания в

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1681, със 141 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Направени са 13 697 теста, от които 7964 са PCR, а 5733 са с бърз антигенен тест, показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 12,3% от пробите са положителни

Григор Димитров разпуска с приятелката си Лолита Османова в Маями Бийч, но намира време и друг начин да си прекарва приятно. Най-добрият ни тенисист бе поканен да даде урок в една от най-известните академии. Там шеф е Джими Болетиери. Синът на легендарния треньор Ник дълго време отговаряше за летните лагери в академията

В търсене на отговор откъде може да е дошъл големият удар за българското плуване с допинг скандала от началото на тази седмица президентът на федерацията Георги Аврамчев предположи, че може да има външна намеса. Иначе казано, някой конкурент от друга държава да е подхвърлил някак си въпросния станозолол на Светлозар Николов