Любомир Коралов, зам.-главен редактор на в. "Български фермер"

Вече 30 години сме в един впряг с българските фермери. Заедно търсим и намираме отговори и решения за успешен агробизнес и земеделие. Работим здраво, за да дадем възможност на земеделските стопани от прохождащи агропроизводители да се превърнат в успели агробизнесмени, конкурентни на своите колеги в Европа.

Можем с гордост да кажем: безкористно помагаме на фермерите и в същото време се учим от тях. Така се роди и разви нашето отлично взаимодействие, на чиито резултати се радваме днес. „Ocъщecтвиxмe xиляди мeчти, c наc cе pодиxа пазаpните cтопанcтва и семейството на агробизнесмените, гръбнакът днес на българското земеделие“, изтъкна в анализ на дейността на „Български фермер“ неговият главен редактор Васил Аспарухов. Вестникът стана един от символите на пазарното земеделие, отвори информационен прозорец за хората, гледащи към новото аграрно развитие на България.

На 1 ноември флагманът на аграрната преса закръгли 30 години зряло, мъдро и динамично присъствие на специализирания медиен пазар. Както казва известният бургаски агробизнесмен Стоян Гюзелев, през изминалите години вестникът се утвърди като водещ в аграрната журналистика в България със своя стил и интелигентност.

Учреденият от екипа ежегоден приз “Агробизнесмен на България“ като истински метроном на времето отмерва постиженията на българското земеделие.

Вестникът, добавя инж. агроном Евелина Маринова, стана неуморен вестител на новото, на модерното, на печелившото земеделие, на авангардните практики, на световните иновациии и на заслужили личности в земеделската общност.

Това е истина, защото ние „фермерите“, както ни титуловаха медийните ни колеги, сме сред първите, които чертаем заедно с нашите читатели верния път за създаване на умно, продуктивно селско стопанство. Фокусираме се върху проблемите на хората на полето и в аграрните предприятия. Добрите примери от страниците на вестника продължават да им дават кураж, че ще успеят в трудните години, като сегашната.

Горди сме, че първите успели производители, които тръгнаха по новия път, а днес са лидери в българското земеделие, бяха лица от страниците на вестника. Към тези дни ни връща и Ангел Вукадинов, харизматичният пловдивски земеделски производител в поздравлението си до вестника: “Нима минаха 30 г. от есента на 1990-а когато с нетърпение си купувах два седмични вестника с цел да се информирам и да планирам своето бизнес бъдеще. Тези вестници бяха „Български фермер“ и „168 часа“. Благодаря ви от сърце! В онези оскъдни не само на информация години вие много помогнахте за стартирането и формирането на българската земеделска и фермерска общност. Вие много помогнахте на мен самия и на моето семейство от 1991 г. до ден днешен да се занимаваме само и единствено със земеделски бизнес. Още веднъж благодаря и поклон!“

Най-важното, за да е успешно едно издание е да има какво ново да каже на читателите си, да е интересно и полезно за тях - това е „тайната“ ни. И още, имахме и имаме невероятен, търсещ, храбър екип от топ журналисти, издържал много бури, отдаден на призванието си, запазил през всичките тези години, дори и в пандемията, своя хъс да прави много добър, правдив и полезен вестник.

Гордеем се и с връзката между поколенията, която създадохме в земеделието. След първото - на агробизнесмените първопроходници, започнахме да работим и с техните деца и внуци. С тях продължаваме по общия път. Те са дръзки, иновативни, мегабайтови. И днес често от тях научаваме най-новото в аграрния свят. А ние им помагаме с нашия информационен опит и коментари за полската работа, за растителната защита, за постиженията в животновъдството, за постиженията на науката, за световните технически новости, за европрограми и еврофинансиране.

Богати 30 години! Всичко в тях ме кара да се присъединя към думите на Васил Аспарухов, че сега, когато говорим за дигитално земеделие, нови зелени политики и щадящи земята ни решения, вярваме, че вестникът ще има още много успешни години. Убеден съм, че „Български фермер“ остава в добри ръце. На младите в екипа пожелавам преди всичко устойчивост, журналистическа страст, стръв към предизвикателствата и вярност към традициите му.

Ивона Величкова и Любомир Коралов ( от ляво на дясно) пред свинекомплекса  на „Агротайм“ с предпазни облекла като мярка срещу африканската чума по свинете
СНИМКА: Андрей БЕЛОКОНСКИ
Ивона Величкова и Любомир Коралов ( от ляво на дясно) пред свинекомплекса на „Агротайм“ с предпазни облекла като мярка срещу африканската чума по свинете СНИМКА: Андрей БЕЛОКОНСКИ
Евгения Владинова по време на командировка 
СНИМКА: АРХИВ
Евгения Владинова по време на командировка СНИМКА: АРХИВ
Ваня Велинска  разговаря с Пламен Пенчев, земеделски производител от Бяла Слатина
СНИМКА: Андрей БЕЛОКОНСКИ
Ваня Велинска разговаря с Пламен Пенчев, земеделски производител от Бяла Слатина СНИМКА: Андрей БЕЛОКОНСКИ
Радина Иванова във ферма Bio-tiful – с . Росен, със  Силвия  Узунова
Радина Иванова във ферма Bio-tiful – с . Росен, със Силвия Узунова
Любомир Коралов  и агробизнесменът Божидар Митов (вляво) разговарят с представител на фирма по време на  изложението „Агра“ в Пловдив
СНИМКА: Андрей БЕЛОКОНСКИ
Любомир Коралов и агробизнесменът Божидар Митов (вляво) разговарят с представител на фирма по време на изложението „Агра“ в Пловдив СНИМКА: Андрей БЕЛОКОНСКИ