3 важни стъпки преди засаждане

Топлите есени, които наблюдаваме през последните години, позволяват да се удължи срокът на засаждане на зимен чесън. Разбира се, не трябва и много да се закъснява, тъй като растенията може да не се вкоренят добре. В противен случай при замръзване и размразяване на почвата част от тях се изтеглят и измръзват.

1. Място

Най-добре е чесънът да се засади на място, на което през лятото сме отглеждали зеленчуци, които са наторени с оборски тор - домати, пипер или бобови култури. Подходящо е и място, на което няколко години е имало люцерна.

Чесънът се оглежда на същата леха чак след 4-5 години.

2. Торене

Препоръчително е добре угнилият оборски тор да се внесе в почвата при предшественика на чесъна. Неправилно е това да се направи преди засаждането му, а недопустимо е да се тори с пресен или полуразложен оборски тор. Той благоприятства развититето на чесновата муха и влошава качеството на получената продукция.

Необходимо е обаче преди обработката на почвата да се натори с комбиниран минерален тор, съдържащ всички необходими хранителни вещества - азот, фосфор, калий. Най-добре е да съдържа сяра и магнезий, както и някой микроелементи. Торовете се разхвърлят повърхностно и се заравят в почвата при обработката.

3. Обработка

Лехата, която е предвидена за засаждане трябва да е чиста от многогодишни коренищни и кореновоиздънкови плевели. В случай, че има такива, е нужно предварително да сме третирали мястото с раундъп или друг продукт, който съдържа глифозат. Но в този случай плевелите трябва да са зелени, в активна вегетация и след пръскането да изчакаме 20 дни.

В случай, че мястото е чисто от тези плевели, обработката трябва да се извърши на дълбочина 20-25 см.

Ако мястото е много сухо, предварително трябва да се полее с по 20-30 литра вода на кв. м. Това ще улесни обработката, а също ще подпомогне дружното и навременно поникване на чесъна.

Схема на засаждане:

Най-добре е да засадите чесъна в лехи на два реда. Колкото са по-едри скилидките, толкова по-голямо е междуредието.
Ориентировъчното разстояние между скилидките е 10-15 см, а между браздите – 20-25 см. Дълбочината на засаждане е около 5-7 см.

1 СКИЛИДКА 

Всеки знае, че чесънът е изключително полезен. Една скилидка суров чесън съдържа: витамин В6, В1, С, манган, селен, мед, калий, фосфор, желязо, калций, както и фибри.