Защитете бременните животни от стрес и заболявания, хранете ги пълноценно, напомнят специалистите от Европейския съюз на ветеринарните лекари

По време на бременността на овцете има три основни аспекта, които са предизвикателство за животните, а следователно и за фермера. Това са стресът, храненето и заболявания. Тези три фактора са тясно свързани и единият често води до другия, напомнят специалистите. Например когато неадекватното хранене води до заболявания (ентеротоксемия) при бременните овце, процесът може да бъде ускорен и изострен вследствие на стрес.
Небременните животни се справят много добре с потенциални стресови ситуации като дълги пътувания, манипулации (включително рутинни) и продължителни периоди на лошо време.

Случва се бременните овце да
изпитват хранителен стрес

заради развиващия се плод и затова всеки допълнителен стрес за тях може да стане фатален.
Късната бременност при овцете също е основен рисков период. По време на бременността с животните могат да се извършват ветеринарни манипулации почти нормално, но в разумни граници. Все пак специалистите съветват рутинните манипулации да се правят преди размножителния сезон.
Подходящото хранене на бременните овце е от решаващо значение, за да бъдат избегнати опасни метаболитни нарушения. Бременността подлага на огромно напрежение всички резерви на организма на овцете, затова те се нуждаят от допълнително хранене. Трябва да знаете, че с напредване на бременността нарастващите фетуси заемат все повече място в тялото на овцата. А това води до намаляване на апетита на бременното животно. Всъщност по време на бременността

фуражните изисквания се различават

от храненето на овце със същото живо тегло, но които не са бременни. Фермерите трябва да знаят, че прекаленото хранене в средата на бременността прави овцете податливи на метаболитни разстройства. Но някои от тях може да са фатални в по-късната бременност.

Късната бременност е критичният период, тъй като 70% от растежа на плода е през последните няколко седмици преди агненето, което води до висок риск от енергиен дефицит. Затова
допълнителният фураж
трябва да е насочен към справяне с тази увеличаваща се необходимост, като се отчита намаленият капацитет на поемане на фураж от овцете. Количеството допълнителен фураж варира в зависимост от теглото на овцата, очаквания размер на агнето и от това колко време остава до агненето. Трябва да се вземат предвид и количеството, и качеството на наличните фуражи.

Например една овца от дребна порода, която носи едно агне, което следва да се роди в рамките на две седмици, трябва да получава по 350 г дневно фураж допълнително към изхранваното висококачествено сено или силаж. Но за една едра овца, която очаква близнаци, е необходим допълнително по 1 кг дневно.

Ако се направи изследване с ултразвук 90 дни след заплождането, може много точно да се определи броят и размерите на фетусите. По този начин овцевъдът ще знае как да разпредели правилно изхранваните фуражи.

Специалистите припомнят, че поради

намаляващия апетит на
овцете в късна бременност

когато нарасналите фетуси заемат все повече пространство с тялото си, може да настъпи момент, когатоовцете не могат да изяждат "правилното" количество фураж. Независимо от това хранителните им нужди в този момент нарастват. Ето защо, вместо да увеличавате обема на изхранвания фураж, помислете за повишаване на качеството му - например чрез преминаване на по-висока порция протеин или чрез изхранване на висококачествен силаж с повишено съдържание на сухо вещество вместо на сено.

При овце с очаквани близнаци специалистите съветват да разделите дажбата на няколко малки количества дневно.

А що се отнася до болестите, има заболявания, които се развиват само по време на бременност:

* инфекции, които могат да доведат до аборт;

* метаболитни нарушения, които могат да бъдат причинени от хранителен стрес.

Абортът може да бъде причинен и от грубо отношение към бременната овце, от други стресови ситуации или от инфекциозен агент.

При всички случаи

абортиралото животно
трябва да бъде изолирано

от останалото стадо. Ветеринарен лекар трябва да вземе кръвна проба и да събере фетален материал за изследване за определяне на причината за аборта.

Какво още трябва да знае овцевъдът:

* Някои форми на аборт се предават и на хората и може да представляват риск за бременни жени.

* В случай на токсоплазмоза (често срещана причина за аборт при овцете), котките са основен източник на инфекция. Заболяването може да засегне и други бозайници, както и човека.

* Метаболитните нарушения, които най-често се наблюдават в края на бременността на овцете, са токсемията и хипокалцемията, които са свързани с храненето и стреса. Симптомите на двете са много сходни, но трябва да се има предвид, че животните с хипокалцемия реагират много бързо на адекватно лечение.