За разлика от останалите представители на сем. Зелеви

Прибирането на различните видове зеле започва още в края на септември и продължава до края на октомври – началото на ноември. Обикновено повечето представители на сем. Зелеви издържат на много ниски температури, дори не се повреждат от първите мразове, както и от сняг. Изключение прави цветното зеле. Самият му вид – съставен от множество на брой нежни, бели розички, подсказва, че карфиолът е по-чувствителен и трябва да се пази от измръзване.
Студът няма до го повреди, но ще се понижат вкусовите му качества и добрия му външен вид.

Качествената глава е:

* Няма прораснали вътрешни листа.

* Тя е цяла, здрава, свежа, чиста и добре оформена. Трябва да е плътна, а не рехава и да е покрита с 4-5 здрави листа.

* Задължително е цветът да е бял

В студени нощи

Когато има опасност от слани, а цветното зеле е още в лехата, какво трябва да направите:

* Завържете с канап листата му така, че те да покрият главата. Направете това около седмица преди беритбата, но не по-рано.

* Покрийте лехата с растенията с полиетилен и затиснете краищата.

Също така може да използвате по-дебела опаковъчна хартия или други подходящи материали.


Важно! Ако карфиолът измръзне, цветът му веднага се променя. По това може да го познаете, когато го купувате от пазара.