През повечето дни от месеца условията ще бъдат подходящи за прибиране плодовата реколта

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

В началото на есента, след продължителната суша, агрометеорологичните условия претърпяха положителна промяна. Падналите валежи, на много места в страната над 20-30l/m? (Враца, Кнежа, Оряхово, София, Драгоман, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Казанлък, Кърджали, Елхово, Разград Бургас), повишиха съдържанието на влага в горните почвени слоеве, което е от важно значение за качественото провеждане на сезонните почвообработки.

Изключения има в част от Тракийската низина и в източните райони, където в валежите в края на септември бяха без стопанско значение.

През октомври агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми и валежи под нормата за месеца.
През първото десетдневие съществени валежи не се прогнозират и в по-голямата част от полските райони условията ще позволяват провеждане на предсеитбени обработки и сеитбата на есенниците.

Тази година сушата възпрепятства сеитбата на зимната рапица и голяма част от предвидените площи ще бъдат засети през октомври – след агротехническите срокове. Повишена е вероятността по-късно засетите посеви да не успеят да формират розетка (7-8листа) до края на есенната си вегетация, фаза, в която рапицата успешно зимува.

През октомври са оптималните срокове за сеитбата на зимните житни култури. През първата половина от месеца е агротехническият срок за сеитбата на пшеницата за Северна България, през втората половина - за Южна България, а през третото десетдневие - за районите по Черноморското крайбрежие.

През първото десетдневие прогнозираните високи за сезона температури, с максимални стойности до 25-30°С, ще ускорят узряването на късните винени сортове грозде, ще осигурят условия за получаване допълнителна продукция от зеленчуковите култури от късното полско производство.

След топлото за сезона време през втората половина на октомври се очаква постепенно нормализиране на топлинните условия.

Прогнозираните валежи през второто и първата половина от третото десетдневие ще бъдат от важно значение за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви. В края на октомври при пшеницата, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите: поникване, трети лист и начало на фаза братенеа при най-рано засетите, в началото на октомври, посеви.

Прогнозираните наднормени температури през месеца ще бъдат предпоставка за увеличение популацията на някои вредители - полската полевка. През октомври есенните посеви трябва да се обследват и при численост на полевката над прага на икономическа вредност (2 броя активни колонии на декар) е наложителна борба с разрешените за целта родентициди (Фостоксин пелети ) - отровни примамки, които се поставят във входовете на колониите.

През повечето дни от месеца условията ще бъдат подходящи за прибиране плодовата реколта. При нападнатите от струпясване ябълкови и крушови насаждения за редуциране на заразата е желателно в началото на листопада, след прибиране на плодовете, да се извърши третиране с 5% разтвор от карбамид.
При костилковите овощни видове, след масовия листопад, се препоръчва пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу причинителите на сачмянка, ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата и др..

Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ