Бг-пшеницата качествена, чуждата – високодобивна

30 септември 2020
Растениевъдство
17046
1 2 3 4 5 6
 

Какви сортове да изберат производителите за настоящия сезон и защо е важно да разпределят риска

Ваня Велинска

След все по-непредвидимите в климатично отношение условия, които съпътстват земеделието ни през последните години, много са факторите, с които земеделските производители трябва да се съобразят. Сред основните е да направят правилен избор на сортовете пшеница, които отглеждат в стопанствата си.

Дават се много, както и разнопосочни мнения и препоръки от страна на учени и агроспециалисти. Кои са най-правилните? Трудно е да се каже. По-важно е да се разпредели рискът, както биха посъветвали агроанализаторите.

И така безспорен факт е, че през последните години се обособи рязка граница между българската и чуждите селекции пшеница. Българските сортове дават ниски добиви и качествено зърно, а чуждите са високодобивни, но с по-слаби качествени показатели.
Само допреди десетина година по родните полета масово се сееха български сортове пшеница, а западната селекция по-скоро се тестваше на опитни парцелки. Постепенно обаче чуждите сортове започнаха да навлизат и да изместват родните. За да се стигне до това, че в последните години в много стопанства 100% от сортовете са чужди.
И обяснението за това не е никак сложно. Основното предимство на западната селекция – френска, немска, австрийска е, че е високодобивна. Новата генетика

гарантира изключително високи добиви от зърно

които може да достигнат до 1000-1200 кг/дка, въпреки че осреднени са под тон. За сравнение българските хибриди, които на добри полета и при подходящи условия, дават от порядъка на 600-700 кг/дка, рядко до 800 кг/дка. Разликата е наистина много сериозна. Т. е. един сорт от чуждата селекция би дал без усилия добиви, които от нашите сортове се получават при оптимален вариант.

Разбира се, разликата в добивите не би имала значение, ако има разлика в изкупните цени на качествената хлебна пшеница, каквато е българската и фуражните сортове, каквито са повечето от западните. За съжаление, почти няма. Затова и фермерите предпочитат да получават повече зърно, което ще им гарантира по-големи приходи.
Вече от 3-4 години не отглеждаме български сортове пшеница, казват повече от родните зърнопроизводители. За качествено зърно няма добър пазар, не си струва. Земеделието е бизнес, който става все по-труден, затова

се залага на сигурно и рентабилно производство

което да носи по-висока себестойност.

Така постепенно в много от родните стопанства нашите сортове бяха заменени от по-добивните чужди. И за това им решение производителите не могат да бъдат обвинявани. За съжаление държавата не направи абсолютно нищо, за да защити българската селекция на пшеница, която въпреки всичко се опитваше да оцелее и да се задържи в условия на изключително силната конкуренция на навлизащите западните сортове. Защото при пшеницата наистина можеше да сме фактор и чрез адекватна помощ да бъдем на много по-добро ниво. От една страна трябваше да се подпомогнат селекционните институти, които имаха добра основа, за да продължат да работят в насока, насочена към новите изисквания на пазара. От друга страна трябваше да се стимулират производителите, които отглеждат качествена пшеница. Тези мерки не бяха предприети. Защо? Никой не се ангажира с ясни отговори. Ясно е, че има някакви други интереси?
Истината е обаче, че все още има фермери, които продължават да сеят български сортове, макар и на малки площи. Част от тях залагат на няколко сорта и един от тях е български, просто от носталгия или заради нещо друго. Не се знае обаче докога ще е така. Други производители отглеждат качествени сортове, но да обърнем внимание, отново на малки площи, защото имат пазар за хлебна пшеница.
Няма две мнения по въпроса

за качествените показатели на българските сортове пшеница

Показателите им са върхови и това е резултат от целенасочената селекция да се достигнат определени стойности. Така например най-известният български сорт Енола дава с 2-3 пункта по-високи стойности на качествените показатели в сравнение с най-високодобивните чужди сортове.

За съжаление, България е малък потребител на преработена пшеница, т. е. хляб, както и изделия от брашно. Освен това мелниците изкупуват малки количества, тъй като влагат качественото зърно за подобрител на фуражното, а не използват, както би трябвало, само хлебни сортове за преработка. Има и външен пазар, в Гърция например, но и той е ограничен. Така че реализирането на качествено зърно на добра цена е възможно, но само на незначителни количества и при осигурен пазар. В противен случай хлебното зърно се продава като фуражно. Както вече казахме – нерентабилно за фермерите ни.

Но да се върнем на избора на сортове пшеница за новия сезон. Извадили ли са си фермерите поуки от изминаващата година? И какво ще засеят през тази?

Според специалистите

трябва да се подходи много внимателно

не само към избора на сорт, но и към цялостната технология при отглеждане на пшеницата.

Съветвам производителите поне на 10% от площите да заложат на български сортове, дава препоръка доц. д-р Киряков, експерт от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Това е особено важно в районите, където има много сериозно засушаване, като в Добруджа например. Видяхме какво се случи тази година. Фермерите, които засяха и български сортове, получиха с около 50 кг повече зърно от декар в сравнение с чуждите сортове. Нашата селекция преминава 7-годишни изпитания, като придобива устойчивост срещу различни тежки условия. Затова и в засушливите райони нашите сортове се представиха по-добре.

Проблем, за който още споделя доц. Киряков, е

липсата на достатъчно семена от родните сортове

Тъй като през последните години потреблението на базови семена от родната селекция драстично намаля, институтите произвеждат много по-малки количества. Така че със сигурност през този сезон ще се усети недостиг на българска пшеница за засяване.

Разбира се, решението при избор на сортовия състав за всяко стопанство, е по преценка на производителите. Но не бива да се подценяват и препоръките на учените. А и е важно да се разпредели риска. Затова не бива да се залага и на един сорт, както често споделят фермери, които избират този, от който в предходни години са получили най-високи производствени резултати.

И тъй като няма много време за размисъл, защото сеитбата е в ход, фермерите да решават бързо. Но не и прибързано. Да се влага повече умисъл, защото както все повече се убеждаваме – земеделието не е никак проста работа.

Още от Растениевъдство
0

От 26 октомври до 10 ноември 2020 г. се отваря втори прием по схемата de minimis за земеделски стопани отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза

0

От нея се произвежда вкусен и диетичен хляб, намира и разнообразни приложения в редица индустрии Ръжта е зърнено-житна култура, от която се произвеждат вкусен и диетичен хляб

0

Това са основните изисквания, на които държат производителите * На тях отговаря и продуктовата листа на Кортева Агрисайънс Ваня Велинска На превърналия се в традиция открит ден Портфолио Фарм

0

У нас има селекционирани нови високопродуктивни и качествени сортове, както и технологии за тяхното отглеждане, разработени от българските институти В миналото България е била сред най-големите

0

А в условия на стрес - есенниците се нуждаят от помощ За есенната кампания специалистите от Екофол предлагат на земеделските производители да използват биостимулатора Амино Експерт Импулс

Последни новини
0

Времето обещава да бъде променливо до края на месеца. На всички ни се иска цветята да останат навън максимално дълго. Дали това е добре, или не за тях, е отделен въпрос. А и много индивидуален

0

По-добре е, ако давате на домашните птици фуражните смески ситно смлени. Независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания

0

Билката има тонизиращо действие, подобрява паметта Чували сте за билето левзея или маралов корен поне от телевизията или радиото. Много лекарства са направени на нейна основа

0

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

0

Студен фронт преминава от запад на изток над страната с превалявания, които днес ще засегнат предимно западните и централните райони, предаде Нова тв. На много места в страната се наблюдава

Коментари
1 от вълчинков на 01 октомври 2020
На семенния пазар все още няма хибридна пшеница.Сортовете са линейни.

Обиден коментар

2 от Ман40 на 07 октомври 2020
За това ли БГ пшеницата я изнасяме с корабите, а внасяме вносна по евтино, за изхранването на БГ Народа?

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сред тях са двама министри - на транспорта Росен Желязков и на енергетиката Теменужка Петкова Всички лица, които са били контактни на премиера през последните няколко дни са в процес на налагане на карантина. Това каза за "24 часа" шефът на столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев

Нови мерки и в Хърватия, пореден рекорд на новите случаи на коронавирус в Словакия В цяла Испания от днес ще бъде въведено извънредно положение заради влошаването на ситуацията с разпространението на новия коронавирус, обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. Санчес, който направи телевизионно обръщение след

Премиерът Бойко Борисов е заразен с коронавирус. Това обяви той в профила си във фейсбук. "Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на