не се налага да ги печем

Днес ще ви предложим няколко рецепти на лесни десерти за специални случаи, когато искаше да поднесете сладкиш, а не разполагате с фурна, или просто нямате достатъчно време и енергия, за да го приготвите.

Мързелив "Наполеон" 
Основното нещо за тази торта е да изберете подходящи ронливи бисквити, за да направите перфектния и вкусен Наполеон.

За торта с диаметър 17 см ще ви трябват: 600 мл прясно мляко, 2 яйца, 3 суп. лъж. брашно, 90 г масло, 400 г бутер бисквити "Ушички", 10 г ванилова захар, 3 суп. лъж. захар, 100 г сметана.

Приготвяне: Разбийте захарта с брашното и яйцата до гладка смес. Загрейте прясното мляко, но без да завира, а само докато се появи пара. Сипете го постепенно, при непрекъснато бъркане, към яйчната смес. Поставете съда с крема на котлона и варете на слаб огън, докато се сгъсти. Незабравяйте да разбърквате от време на време, тъй като кремът бързо загаря. Свалете от огъня, добавете маслото и ваниловата захар и разбъркайте добре и охладете леко. Не се притеснявайте, ако кремът е леко течен, при изстиването той ще се сгъсти.

Покрийте дъното на стъклена форма или купа с фолио за свежо съхранение. Наредете слой от бутер бисквитите. Отгоре намажете с крем и отново наредете бисквити. Продължете така, докато свършат продуктите.

След като се охлади напълно, приберете тортата в хладилника за няколко часа. Обърнете внимателно формата върху голяма плоска чиния и отстранете фолиото. Отгоре поръсете с натрошени бисквити.

Торта с крекери  

Тази вкусна, деликатна и въздушна торта от крекери може да се приготви само за четвърт час (не броим времето за накисване). Рецептата е супер проста. Можете да включите и децата на помощ. Те с удоволствие ще участват в „раждането“ на десерта.

Продукти: 300 г крекери-рибки, 2 кивита, 3 банана, 500 г заквасена сметана, 170 г захар, ванилия на вкус.

Приготвяне: Разбийте с миксер заквасената сметана с ванилията и захарта, така че напълно да се разтворят и да се получи еднороден крем. Нарежете зрелия, но твърд банан на малки кубчета и го изсипете в дълбока купа, заедно с крекерите. Залейте със сметановия крем и внимателно разбъркайте.

Покрийте кръгла стъклена форма със стреч фолио (Краищата трябва леко да „висят“). На дъното и по стените на формата наредете резени киви. Внимателно, за да не паднат плодовете, напълнете купата със сместа от бисквити и сметана. Заравнете горната част на десерта с шпатула за торта.

Завийте краищата на стреч фолиото навътре и поставете формата в хладилника. Нека престои там една нощ.

Извадете тортата, отлепете фолиото и покрийте формата с плоска чиния. Притиснете надолу и обърнете рязко. Внимателно отстранете стреча.

с плодово желе 

Много красива и ефектна торта, която всяка домакиня, дори начинаеща, може да направи. Ако някой е алергичен към цитруси, можете да ги замените с друг плод.

Ще имаш нужда от 300 г извара, 25 г желатин, 350 г заквасена сметана, 1 пак. ванилия, 1 чаена чаша вода, 250 г захар, 2-3 кивита, 1 мандарина, 1 портокал.

Приготвяне: С помощта на миксер разбъркайте изварата със заквасената сметана, захарта и ванилията до получаването на гладка смес. Оставете да престои 10 минути, така че захарта да се разтвори напълно. Ако изварата е на зърна, първо трябва да я претриете през сито.

Пригответе желатина според инструкциите на опаковката.
Нарежете плодовете и ги наредете в кръгла форма, която предварително сте покрили с фолио.

Разбийте отново изварата, добавете готовия желатин и разбъркайте. Внимателно сипете получената смес във формата с плодовете.

Поставете десерта в хладилника да се стегне. Това обикновено отнема 2-3 часа.

Покрийте съда с плоска чиния и рязко, но внимателно обърнете. Отстранете стреча и сервирайте.

Чийзкейк с извара 

Този деликатен чийзкейк с извара е подходящ както за неделния обяд на семейството, така и за празничната трапеза.

За форма с диаметър 21 см ще ви трябват: 250 г маслени бисквитки, 500 г мека извара, 100 г масло, 1 кутия кондензирано мляко, 1 пак. бързоразтворим желатин, 2-3 чаени чаши прясно мляко или вода.

Приготвяне: В блендер смелете бисквитите, докато се получат много фини трохи, подобно на брашнена смес. Ако нямате блендер под ръка, поставете бисквитите в найлонова торба и с помощта на точилка ги смачкайте. Смесете маслото с бисквитите до получаването на гладка смес.

Покрийте дъното на тортената форма с хартия за печене. Изсипете маслената смес и уплътнете, притискайти към дъното и към стените. Отстрани оформете борд.

Залейте желатина с топла вода и оставете за 10 минути, след което сместа се загрява на водна баня, докато желатинът напълно се разтвори.

Смесете изварата с кондензираното мляко. Прибавете набъбналия желатин и разбийте до еднородност. С получената смес напълнете основата на чийзкейка. Покрийте формата с фолио и поставете за 3 часа в хладилника.