Близо 60 фермери събрали реколтата на свой колега, след като получил инфаркт, съобщава Washington post. 

В началото на септември Лейн Ънхем карал комбайна си в поле с твърда пшеница в Северна Дакота, когато изведнъж машината започва да пуши. Видели огъня, негови съседи се втурнали да му помогнат да потуши пламъците и да спаси полето от пожар. Но шокът от момента се отразява на 57-годишния фермер и той получава сърдечен удар.

Когато други земеделски производители чули какво се е случило с колегата им на 9 септември, те незабавно спрели да прибират собствената си реколта. Близо 60 от тях се появили във фермата му, оборудвана с много тежки машини, и довършили прибирането на реколтата вместо него.

На 12 септември прекарали близо осем часа в прибиране на 1000 декара рапица и твърда пшеница, което щяло да отнеме на Ънхем около две седмици, за да го направи сам.

„Имаше и момчета, които трябваше да приберат своята собствена реколта, но те напуснаха и дойдоха да помогнат“, казва Спаркс, един от помощниците. 

Това е пиковият сезон на реколтата в Северна Дакота, водещият производител на червена пролетна пшеница, твърда, ечемик, слънчоглед, полски грах, боб, леща и рапица в САЩ.

„В тази част на страната, всеки път, когато някой се нуждае от помощ, всеки ще откликне“, каза Спаркс. „Хора от 30 мили се появиха с камиони."

„Ако не го бяхме направили, не знам дали щеше да успее да прибере реколтата навреме. Eдна тревога по-малко за семейтвото му “, каза друг съсед-колега.

Ънхем е баща на четири деца, дядо на 11 и прадядо на две.