При сигурно запазване на високото качество на зърното инвестицията в такъв комбайн е не само разумна, но и се връща в кратки срокове - 2-4 години

В лозовите масиви на Европа комбайните за грозде отдавна са неотделима част от тази деликатна, трудоемка и задължително прецизна работа - реколтата от зрелите винени сортове да бъде прибирана без загуби и без повреди. Марки като Gregoire, Braud, Alma selecta, V Track, Pellenc и редица други предоставят на лозарите, доказали се в работата по лозовите междуредия, прикачни и самоходни гроздокомбайни. Те успешно помагат на лозарите от различен калибър да приберат реколтата и да я предадат с нужното качество на винопроизводителите.

Все още у нашите производители на грозде има колебание - кое е по-добре: ръчното или механизирано прибиране на гроздовата реколта. Безпокойството идва преди всичко от това

дали механизацията няма да поврежда гроздовете

и да намалява качеството на зърната? И се смята, че ръчният гроздобер е по-подходящ, без да се взима предвид, че в днешните климатични промени удобните времеви прозорци за събиране на продукцията чувствително намаляват. Въпросът все още виси, но гроздокомбайните стават все по-честа гледка в лозовите масиви на големите винопроизводители и у нас. Те вероятно са изчислили, че при сигурното запазване на високото качество инвестицията в такъв комбайн е не само разумна, но и се връща в кратки срокове - 2-4 години, както твърдят аграрикономисти.
Комбайнът за грозде на известния бранд Gregoire, модел G3.220 прикачен, показва висока ефективност и при най-трудни условия на гроздобер. По европейските лозя събира почти на 100% готовото грозде. В неговия

модул за прибиране на реколтата

е включен компактен ергономичен блок за управление, който се интегрира перфектно в иновативната кабина на машината и създава най-добри условия на водача при беритбата. Това става благодарение на автоматизирани системи, които регулират точната последователност на действията в края на реда или полуавтоматично управление на накланянето на комбайна.

Тази характеристика заедно с приспособлението ARC в оттръскващата система допринасят за бърза и лесна адаптация на машината към всякакъв вид лозя, както и за прибиране на реколтата прецизно, с високи темпове и качествено. За това спомага и

иновативната AUTOlevel система

чрез която комбайнът автоматично отчита разликите във височината и трудностите в лозето. Това осигурява допълнително по-голяма безопасност, а операторът може да насочи вниманието си към безпроблемното прибиране на гроздето.

Машината осигурява чрез широките си конвейерни ленти (320 мм) внимателно боравене с гроздовете, без загуби, без изпускане или мачкане на зърната. Има 14 регулируеми оттръсквача /шейкъра/. G3.220 е оборудван с два долни аспиратора. Горните аспиратори и вградената система за сортиране EASYCLEAN опростяват почистването. Машината изисква минимална поддръжка.

Хидравличното му управление е комбинирано със съчленен теглич на 3-точковата връзка, което му позволява да се използва

с всички видове трактори

дори при ниска мощност /от 80 к.с. и нагоре за различните модели прикачни машини/. Комбайнът работи при междуредие от 1,50 м, височина на растенията 1,95 м, а от 15 см за най-ниско разположените гроздове. Работи с 2 коша по 1600. Изпразването на набраното грозде става отзад, от 3 м височина.
Прикачните гроздокомбайни са по-подходящи за средни или по-малки масиви. Големите се обслужват от такива като многофункционалния самоходен комбайн, модел GL8.6 на Gregoire. Той е оборудван с двигател Deutz 6 Cyl 190 к.с., който отговаря на всички стандарти за емисии (Tier 4). GL8.6 е снабден с автоматично управление на оборотите на двигателя. В зависимост от изпълняваните в момента дейности и натоварването на машината неговата интелигентна програма за управление гарантира прецизен и контролиран разход на гориво, намалени нива на шум и оптимизирана продуктивност на машината.

Комбайнът GL8.6 е оборудван с

най-голямата кабина на пазара

Конструкторите на бранда GREGOIRE са я проектирали, фокусирайки се върху голямо работно пространство, подобрена звукоизолация, засилена безопасност и ергономичност за водача. За да се използва в пълния му потенциал в GL8.6 е интегрирана най-нова, лесна за манипулиране, технология: i-Monitor сензорен екран (12 Ф),С нея се контролира съхранението на данни за основните дейности.

Особено внимание се обръща върху последователността при извършване на зададени завои при радиус на завиване 4 м. Това става с персонализиран джойстик с включени всички функции на машината, така че да се осигури безаварийното й управление. Новата глава за бране GREGOIRE ARC 2 позволява бърз и точен избор на най-ефективния подход към продукцията. Действащата система за бране на принципа "двойно махало"

гарантира гъвкавост и адаптивност

независимо от условията в масива. Работи с 14 оттръсквачи (шейкъра тип ARC). Бърз и ефективен, гроздокомбайнът отговаря на всички условия и изисквания в лозовия масив при стандарт 1,7-метрово междуредие и височина на лозовите пръчки 1,95 м. Минималната височина за прибиране на гроздето е 15 см.

Почистването на събраните гроздове и обработката на отделените чепки се извършва от 2 долни и 2 горни вентилатора, които са част от системата за сортиране EASYclean. За да се намали времето за работа и да се увеличи производителността, комбайните GL8.6 са снабдени с два странични коша /контейнери/ от неръждаема стомана от по 2000 л.
За да се осигури непрекъсната работа по време на кампания GL8.6 е проектиран, така че да се улесни почистването и поддръжката. Комбайнът разполага с голямо пространство вътре в тунела за подбиране на продукцията и извънгабаритна горна платформа. Отделно, контролна кутия дава достъп до системите за прибиране на гроздето, без да се налага да се влиза в кабината.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Основата на ходовата част ("трактора") на GL8.6 може да бъде оборудвана при нужда с различни предни навеси или многоредови пръскачки. Предвидено е автоматично разпознаване на многофункционалните инструменти или устройства, които се използват допълнително. Това става с помощта на технологията ISOBUS.
Инструментите и пръскачките се управляват директно от сензорния екран и джойстика на комбайна. Свързването и откачването им е лесно и бързо с помощта на централизираните електрически и хидравлични връзки. Тракторната основа на GL8.6 е удачно съчетание между производителност, висока мощност, маневреност и прецизно отделяне на чепките. Бърз и ефективен, гроздокомбайнът отговаря на всички условия и изисквания в лозовия масив. /БФ/
На снимките:=
GROZD от 1 до 8 /без текст/