Засушаването е проблем, който става трайна тенденция в България и Европа. Решението е в активно напояване чрез възстановяване на напоителните системи и хидросъоръженията, смята инж. Таньо Танев

- Каква е оценката ви за българския агробизнес днес?

- В различните сектори състоянието на земеделието е различно и оценките ще са различни. Затовa и общата оценка няма да е отлична.
От какво се определя състоянието на земеделския бизнес? От резултата. Ако е с висока принадена стойност, значи и оценката му е добра. За да бъде така, той трябва да създава продукти, които са конкурентни на отворения европейския пазар. Но конкуренцията не е лоялна. Различни са субсидиите за старите страни-членки на Съюза и за новите, в т. ч. и за България, те са по-ниски с близо 50%.

Може би най-добро е състоянието в сектор Зърнопроизводство, където има крупни фермерски стопанства, разполагащи с:

- добър сортов състав

- високопрозводителна техника

- съвременни технологии на почвообработка, сеитба, прибиране на реколтата и нейното съхранение

-менъджъри с опит, които се интересуват от новостите и непрекъснато се усъвършенстват.

Може би така стоят нещата и в лозарството и етерично-маслените култури. Обаче всички основни сектори в селското стопанство у нас страдат от:

- липса на на наука, която да се развива на национално равнище

- остра нужда от професионално подготвени изпълнителски кадри

- демографската криза - липса въобще на изпълнителски кадри

- климатичните промени - засушаването става основен проблем

- отсъстващо развитие на преработвателната промишленост, а не само производство на суровини, които изнасяме

- ниски нива на субсидиите за новите страни-членки на ЕС.

А това са все проблеми, които ерозират българския агробизнес, защото той е поставен в състояние на засилваща се конкуренция и в Европа, и в света. Решаването им може да стане само на национално ниво, с активното и водещо участие на държавата съвместно с научните институти, браншовите организации на производителите, водещите агробизнесмени. Мисля, че всички те трябва да разработят план, по който да се развива агросекторът, за поне 15-20 години напред, отчитайки специфичните дадености на страната ни, както и европейските политики. Т.е. да имаме своя собствена, в наш интерес, национална стратегия за развитие на печеливш агробизнес /това някои страни вече го правят/. Така ще намалим грешките, които ще направим, ще загубим по-малко ресурси и време, за да ги поправяме.

- Какво решение на важен за сектора проблем, който засяга и вашия бизнес, ще предложите?

- Освен с пандемията COVID 19, тази година ще остане в историята с незапомнената суша и ниски добиви - резултат от промените на климата. Засушаването е проблем, който бележи трайна тенденция в България и Европа.

Решението е напояването на културите. За тази цел, трябва да се акцентира върху възстановяване на напоителните системи и хидросъоръжения в страната поне до нивото отпреди 30 години. Това

може да стане само с

намесата на държавата

Тя е на ход. Така земеделието ще придобие устойчиво развитие, ще формира по-висока добавена стойност, което ще рефлектира върху всички свързани с него сектори само положително.
Земеделските производители го осъзнават, но за наистина значими резултати е наложително да се предприемат общонационални мерки на държавно равнище.

- Каква зелена практика бихте избрали с гаранция за по-стабилен фермерски доход?

- Зелените практики и технологии имат бъдеще, защото опазват природата, намаляват разходите и повишават дохода на фермерите. Te са въпрос на индивидуален избор за всяка ферма. Днешните селскостопански производители добре знаят, че с тях се постига запазване на почвения ресурс за бъдещите поколения, чистотата на въздуха и водата. Не случайно напоследък сред фермерите-зърнопроизводители у нас

нараства интересът към

минималните обработки

на почвата и към директна сеитба, като напр. No-till, Strip-till и др. Получиха се обещаващи резултати - добри добиви и финансов резултат. В животновъдството, лозарството и овощарството има широко поле за прилагането на безотпадни технологии, което намалява замърсяването на околната среда и повишава производствения ефект във фермата.

- Как си представяте развитето на агросектора в следващите години?

- Развитието му ще бъде функция на европейската ОСП, на умението на държавата да съдейства за решаването на проблемите в сектора, за които говорихме в началото. Зависи от развитието на аграрната наука, от приложението на иноваците, от мениджмънта на всяко стопанство, предприятие, ферма, голямо или малко.

Не крия, че ми се иска по-скоро, т.е. в близък срок да бъдат решени всички тези основни въпроси, за да е налице устойчиво развитие на агросектора. Сигурно този процес ще доведе до това да има повече богати и щастливи фермери, съживени села, пълни с млади хора. Да се увеличи видовото разнообразие на произвежданите и преработвани у нас в продукти. Но продукти с постоянно високо качество и ниска себестойност, конкурентни и завладяващи пазари, а България да заема почетно място сред напредналите страни в Европа и света.

Поздравявам флагмана на българската агрожурналистика в "Български фермер" с неговия 30-годишен юбилей! Приемете моите най-топли и искрени пожелания за бъдещи, още по-големи успехи. Убеден съм в по-нататъшното увеличаване и разширяване на вашата аудитория. Нека екипът ви бъде все така сплотен и плодотворен. Много здраве, късмет и берекет на всички!


Инженер Таньо Танев е специалист в областта на аграрната техника има 30-годишен опит в агробизнеса. Той е управител и съсобственик на КАРАД ООД - фирма с 22-годишна дейност в продажбата, сервизирането и поддръжката на земеделски машини. Компанията доставя трактори, зърно-, гроздо- и тютюнокомбайни, както и цялостна гама инвентар за работа на полето и във фермата.