Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен. Следователно грешките, допуснати в процеса на готвене, могат значително да се отразят на здравето ни.

Всички знаем, че оризът е абсорбиращ. Той прочиства организма ни, като извлича от него токсините. По същия начин обаче той поглъща всички вредни вещества от почвата. Например арсен, торове и пестициди. Арсенът се използва и за обработка на контейнерите, в които се транспортира ориз. По този начин се предпазва продуктът от нападение от гризачи.

Ето защо е задължително оризът да се изплаква с течаща вода, докато течността стане напълно прозрачна. Бялата вода трябва да изчезне напълно. Китайците и японците, например, обикновено измиват зърнените храни поне седем пъти. Най-добре е да накиснете ориза във вода за една нощ. По този начин концентрацията на арсен не само ще намалее с 80% , но значително ще намалее и времето за готвене. Освен това предварително накиснатият ориз е много по-вкусен от просто сварения ориз.

Как да приготвите ориз за гарнитура, за да премахнете следите от арсен

Съотношението вода към ориз трябва да бъде 5:1, т.е. трябва да има 5 пъти повече вода. Накиснете за една нощ.

На сутринта изплакнете зърнената култура, докато водата стане напълно прозрачна. След това оризът трябва да се подсуши с помощта на салфетки или домакинска хартия.

Изсипете 1 част ориз в тенджера и я залейте с 1,5 части топла вода. Подправете със сол на вкус. Когато заври, намалете котлона и покрийте с капак. Постепенно добавете и останалата вода. Гответе по този начин 10-15 минути, като не махате капака.

Това е всичко. Вече имате рецепта за приготвянето на най-вкусния и здравословен ориз. Желаем ви приятен апетит!