Симтомите се проявяват още вечерта след прибирането на животните

Орловата папрат
е обхванала и направила почти неизползваеми огромни площи ливади и пасища в полупланинските и планинските райони. Отровните вещества се съдържат както в листата на зелените растения, така и в сеното, приготвено от тях.
При говедата отравянето с орлова папрат протича с повишена температура, ускорен пулс и уриниране на кръв.

Различни видове хвощ

Блатен хвощ - полски, горски, зимен, тинест. Те растат по влажни и мочурливи пасища и съдържат различни отровни вещества. Често причиняват отравяния на говеда, овце и коне.

Чемериката

расте по влажните ливади и пасища в планинските райони. Съдържа няколко отровни вещества. Отравяния с чемерика настъпват при говеда, овце и кози.

Различните видове млечка

- горска, градинска, обикновена, пясъчна, са разпространени из цялата страна. При пасищни условия са наблюдавани отравяния при крави, овце и кози.

Лютичета

Растат по цялата страна на влажни и мочурливи места. Установени са около 34 вида лютичета. Отровността им се дължи на гликозида ранункулин.

Макове – най-често полски

Установени са около 100 вида едногодишни и многогодишни растения, които са отровни в различна степен. Полският мак е най-отровен по време на цъфтежа в началото на образуване на главичката.

Овчарската торбичка

Масово е разпространена в цялата страна. В листата, цветовете и стъблото се съдържат някои вредни за здравето на животните вещества.

Лупина

Срещат се 3 вида: жълта, бяла и синя лупина, които съдържат 4 отровни вещества - алкалоиди. Най-отровна е жълтата лупина, и то при узряване на семената.