Приготвянето на зимнина е отговорна дейност, която не трябва да се пренебрегва. Разбира се, през зимата в супермаркета можете да намерите практически всякакви плодове и зеленчуци. Оранжерийните продукти обаче нямат аромата и вкуса на пресните, които ценим точно заради тях. Приготвянето на зеленчуково асорти решава и двата проблема.

Първо, това е готово ястие, което може да бъде сервирано и като гарнитура към основното, и като салата. Второ, по този начин ще съхраните вкусните и полезни зеленчуци от градината!

Продукти: 1 кг краставици, 1 кг домати, 450 г карфиол, 4 люти чушки, 6 сладки чушки, пресен копър и листа от хрян на вкус, 1,5 л вода, 5 скилидки чесън, 2 супени лъжици сол, 4 суп. лъж. захар, 5 суп. лъж. оцет, 6 зърна бахар, черен пипер на зърна, дафинов лист.

Приготвяне: Всички продукти трябва да бъдат внимателно подготвени. Измийте старателно зеленчуците. Краставиците накиснете в студена вода за 2 часа, разкъсайте карфиола на съцветия, нарежете чушките на кръгчета, а лютите чушлета разрежете по дължина на 4, заедно със семето. Блашнирайте цветното зеле за 2-3 минути във вряща вода.

Заемете се с подреждането на зеленчуците в бурканите. На дъното на всеки буркан поставете по едно съцветие от копър или листа от хрян. След това редете краставици, домати и останалите зеленчуци. В средата поставете лютата чушка (1 парченце на еднолитров буркан).
Залейте зеленчуците с вряла вода, поставете капаците и изчакайте 10 минути. След това изсипете водата в тенджера и добавете сол, захар, дафинов лист и черен пипер на зърна. Изчакайте да заври. Отстранете маринатата от огъня и добавете оцет. С получената ароматна смес залейте зеленчуците в бурканите. Остава само да затворите плътно.

Разбира се можете да експериментирате и да добавяте към вашето асорти и други зеленчуци. Например броколи и хрупкави моркови също са подходящи. Вместо листа от хрян ви препоръчваме да използвате корен. Но това, от което определено не трябва да се отказвате, е чесънът и лютичкото!