Ако в ранната пролет имате път към Смолянско ( пък и не само там), не пропускайте да спрете край някоя открита поляна, дори още да има преспи със сняг. В тяхната прегръдка, като малки сгушени птички, лилавеят едни от най-безстрашните и в същото време крехки цветове.
Нищо не напомня нов живот така, както първите цветя - нетрайни, но уникални, нежни и едновременно силни. Времето за засаждане на луковичките настъпва и ако искате минзухарчета да украсяват и вашата градина, трябва да се подготвите.

Знаете ли, че крокусите могат да понасят мразовете благодарение на най-обикновен восъчен налеп по листенцата и венчелистчетата.

Съществуват над 80-90 вида минзухари, които произхождат от различни части на земното кълбо. Почти няма страна без тях във фауната си.

Цветето се предлага в търговската мрежа в 2 форми – едрите холандски хибриди и дребосъчките, запазили дивата си природа. С правилен подбор на сортове и форми цъфтежният период може да бъде значително удължен.

В различните народности на минзухарите се приписват ралични значения, но всички са свързани с пробуждането, младостта и радоста. Много легенди разказват за появата на цветето.

Сред крокусите е и този, който се слави като най-скъпа подправка - шафрановият минзухар, за който ви разказахме неотдавна. Той скоро ще разцъфти.

Те не са само лилави 

Различните видове минзухари могат да озаряват градината почти през цялата година, ако засаждането и сортовете се планират и изберат правилно.

Разбира се, лилавият цвят е най-разпространен, но има и с жълти, розови, червени, пурпурни краски. Някои цветчета са украсени с изумителни и неповторими нишки, а на други дори листенцата са двуцветни.

Най-хубавото е, че веднъж засадени, луковиците се приспособяват лесно и се намножават бързо без проблем.

Добавете органика в почвата 

Нежният воин на пролетта не се различава много от другите луковични цветя. Важно е почвата да бъде с отличен дренаж, но в същото време да бъде богата на органика.

За да му осигурите най-доброто, изберете слънчево място и обработете почвата на двайсет-трийсет сантиметра дълбочина. Най-отдолу поставете дренаж, а към почвата добавете компост, торф или наситнена листна маса.

Обърнете внимание на температурата на почвата, ако имате възможност да я следите. Когато тя се задържи под 15-16 градуса е идеалният момент за засаждане.

Разстояние, дълбочина и съседи 
Между 5 и 8-9 см е подходящата дълбочина на засаждане за минзухарите. Препоръчително е те да бъдат в група от поне десетина себеподобни, защото в противен случай единичните цветове се губят. Всички пролетни първенци са добра компания за крокусите, но тяхното място е в предните редици предвид компактните размери.

Лесно ще имитирате природни сценки, ако пръснете луковички из моравата. За целта трябва да повдигнете тревния чим подобно на килим, а почвата да подготвите по вече описания начин.

Още любопитни факти 

* Цветовете на крокусите се отварят в слънчеви дни, а когато е облачно и по-студено, остават затворени, така са и през нощта. Те се опрашват от пчели, мухи, бръмбари, пеперуди и молци.

* Интересно е също, че скоро засадени индивиди разцъфтяват по-късно от приспособените с течение на години, независимо дали са от един вид.

* Единствената част на декоративните минзухари, която е намерила и друго приложение – в козметиката, е цветът. Вътрешен прием на коя да е част от цветето с цел лечение не се препоръчва, защото е силно токсично.