Набраното десертно грозде веднага трябва да се прибере и гроздовете да се почистят от всички болни, изсъхнали и недоразвити зърна.

Най-правилно е да се нареди в щайги в един ред, независимо дали е за пазара или за домашно съхранение.

Ако ще се преработва в безалкохолни продукти - гроздови сокове или компоти, конфитюри и др., това трябва да се направи веднага.

 Подсещаме!

* Време е да се дезинфекцират помещенията, в които ще се прави вино, както и тези за съхраняване на десертното грозде.

* Съдовете, които ще се използват за вино, много внимателно да се почистят – проверяват се за миризма на кисело или на плесен.

* Дезинфекцира се с разтвор на син камък и се изсушава на слънце дървеният амбалаж, в който ще се съхпанява десертното грозде.