FlightSensor използва технология от оптични сензори за класификация и преброяване

FarmSense обяви дебюта на своята интелигентна система за мониторинг на вредителите, помагайки на фермерите да възприемат най-новото в изкуствения интелект и анализирането, за да подобрят мониторинга на насекомите и управлението на културите. FlightSensor на FarmSense използва нова оптична сензорна технология за автоматизиране на процеса на класификация и преброяване на насекомите в реално време. Така осигурява незабавен достъп на фермерите за вземане на решения за контрол на посевите и вредителите.
Според компанията тяхната система за наблюдение може да помогне на фермерите

да намалят употребата на пестициди и инсектициди

като оптимизира приложението им както в пространството, така и във времето. Данните се изпращат до облака на FarmSense чрез безжична връзка. Сензорът се предлага в различни размери и алгоритъмът може да се регулира в зависимост от това кои насекоми трябва да наблюдава фермерът.

Интелигентната система е започнала като академично сътрудничество, но съоснователите Eamonn Keogh и Shailendra Singh казват, че бързо са установили предимствата на приложението в реалния свят. „Общността за машинно обучение изследва данни в толкова много други области, като здравеопазването и кредитното оценяване, но изненадващо, никой не се е занимавал с ентомологията“, споделя Keogh. „Тази технология на практика елиминира необходимостта от лепкави капани и ръчно преброяване на насекоми.“

Д-р Марк Ходъл е полеви ентомолог от университета на Калифорния в Ривърсайд и е сред първите клиенти. „Анализът на насекомите, който FlightSensor предоставя, ми позволява наистина да разбера какво се случва в определени зони на овощната градина в почти реално време. Още по-добре,

данните са достъпни чрез моя телефон

и могат да бъдат изтеглени за анализ, което прави бързите решения лесни.“

Засега системата за интелигентно наблюдение на вредителите FarmSense се предлага само за избрани партньори, но ще бъде достъпна за всички през януари 2021 г.