Непременно почистете росните корени, премахнете листа без страх

Летораслите от плодните пръчки, които достигат най-горната тел и "буйстват" не само че може да се прекършат, но това е задължително.

Но внимавайте!

Летораслите, развили се от чепчетата, не трябва да се прекършват, а само да се извият и привържат към теловете.

Почистете от росни корени. Това е важно особено при младите лозички. Би трябвало да се направи още в началото на август. Но, ако не е сторено, направете го бързо сега.

Освен това с летните обработки се цели да бъдат унищожавани своевременно и никнещите плевели и да се поддържа рохкава повърхността на почвата, което е условие за по-слабо изпарение на влагата от по-дълбоките почвени слоеве. По-дълбоко разрохкване не е желателно.

Продължете и сега

с привързването на летораслите в младите лозя.

Проредете листата в основата на летораслите и около гроздовете на плододаващите, без да се страхувате.

Вече трябва да сте започнали да подготвяте и съдовете за направа на домашно вино. Дезинфекцирайте и помещенията, в които ще съхраните част от десертното грозде.

Специално на

въпрос на млади читатели
отговаряме, че е рано за загребване. Чак към края на септември трябва да започнете да загребвате всички млади лози до тригодишна възраст, като не се изчаква краят на листопада и пръчките не се изрязват на чепчета. Така хранителните вещества от листата ще се оттичат към корените.

А чак през ноември завършва загребването на лозите в районите с рисково ниски зимни температури. Съчетава се с попълването на празните места.