На 28 ноември в. "Български фермер" ще обяви за поредна година носителя на приза „Агробизнесмен на България” и отличия в различни категории за успели през 2023 г. личности и компании.

Призът „Агробизнесмен на България” е учреден през 1991 г. Това е първото и най-авторитетно отличие в бранша, връчвано от медиите, с което се удостояват най-авторитетните бизнесмени и фирми, постигнали безспорни успехи в аграрния сектор. То има за цел да покаже на цялата страна новите тенденции в българското земеделие.

Носители на приза стават хора, които въвеждат моделите на модерното фермерство и създават брутен продукт и добавена стойност. Хора, които създават стопанства за пример.

Церемонията по обявяването и връчването на приза „Агробизнесмен на България“ и отличията в категориите се осъществява с подкрепата на Банка ДСК и ще е на 28 ноември от 15 часа, във Виваком арт хол, ул. "Оборище" 5, в столицата.

Досега лауреати на годишния приз „Агробизнесмен на България” са:

1993 г. - братята Иван и Илко Павлови от гр. Генерал Тошево Иван Павлов

Иван Павлов

Те са първите арендатори в Добруджа, стартирали с арендуването на земята през 1990 година. Взеха смели технологични решения и се превърнаха в един от най-добрите арендатори в Добруджа. Сега бизнеса управляват синовете им.

1994 г. - Янко Гюзелев Янко Гюзелев

Янко Гюзелев

В Бургас и Бургаска област той бе прочут с познанията си в зеленчукопроизводството и стана пример за много млади земеделци. Неговият бизнес днес продължават синът му Стоян Гюзелев и внучката му Ивон. В памет на Янко Гюзелев повече от 12 години в Бургас се провежда шахматен конкурс с награден фонд, който изцяло се поема от семейството.

1995 г. - Акад. Иван Тагавов Акад. Иван Тагавов

Акад. Иван Тагавов

Един от най-известните бургаски бизнесмени е завършил Московския институт по нефтохимическа и газова промишленост. Печелил е множество награди. В частния бизнес е от 1987 г., а до 2013 г. се занимава с химическа защита на машини и апарати. Дълги години развива и селскостопански бизнес.

1996 г. - Иван Иванов Крачунов Иван Крачунов

Иван Крачунов

Той бе зооинженер и дългогодишен зам.председател на АПК. През 1989 г. създава фирмата "Агротайм" в Исперих. При разпадането на АПК-то закупува 2000 болни и недохранени агнета, които е трябвало да бъдат изпратени в Саудитска Арабия. Животните били критично слаби - 15-16 кг. при норма 56 кг. Опитният зооинженер ги излекува, охранва и успешно продава. Със спечелените пари закупува първата земя и техника, за да я обработва. Продължил с отглеждането на свине от елитни датски и английски породи с два пъти по-малко сланина.

1997 г. - Божидар Митов Божидар Митов

Божидар Митов

Обработва над 100 000 декара собствени и под аренда в Търговище, Разград и Шумен. На площите се отглеждат пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, а цели 10 000 дка са отделени за семепроизводство на зърнени култури. Фермерът има 3 реализирани проекта по САПАРД - за закупуване на трактори, прикачен инвентар, зърносушилня и технологична линия за сортиране на семена. Инвестира и в зърнобази. Първата закупува през 1994 г., реконструира я и изгражда нови складове с капацитет около 25 000 т зърно. Освен това притежава и фуражен цех.

1998 г. - Димитър Катранджиев Димитър Катранджиев

Димитър Катранджиев

Земевладелецът и собственик на тризвезден хотелски комплекс в житницата на България обработва 40 000 дка земя, собственост на 1500 души от с. Спасово, община Генерал Тошево. Ежегодно добива около 18 000 т. зърно - пшеница, царевица, слънчоглед. Семейството има фирма за търговия със зърно - ЕТ "Димитър Катранджиев", и една на името на сина им Георги - "АРХ Георги Катранджиев".
През 1996 г. Димитър Катранджиев решава да инвестира в туризма. А само след 4 години издига първия си хотел "Яница 1". Хотелският комплекс на Катранджиев е на брега на морето в шабленското село Крапец.

1999 г. и 2016 г. Недко Митев Недко Митев

Недко Митев

Фирмата на Митев от с. Овчарово, община Добрич е основана през 1993 г. Тогава той започва да обработва земя под аренда в с. Овчарово в съвсем скромни размери. А днес агрономът с 43-годишен стаж обработва над 60 000 дка земя, притежава най-продуктивно животновъдство с близо 7000 крави Холщайн, добива между 80 и 100 тона мляко на ден, има млеко и месо преработвателни предприятия и магазини. Притежава собствена лаборатория и един от най-модерните заводи за биогаз. Цикълът на производство е изцяло затворен. Стопанството е механизирано, оборите и млечните зали са оборудвани с най-модерна технология, почти всеки процес във фермата е компютъризиран.

2000 г. - Петър Байчев Петър Байчев

Петър Байчев

"Работиш ли упорито, обречен си на успех", казва един от най-успешните български агробизнесмени. Желанието му за нови и нови проекти и ентусиазмът да ги реализира, го държат вече повече от половин век - от далечната 1962 г., когато заедно с баща си засажда първата си прасковена градина в района на Сливен.
След няколко етапа на развитие днес производствената дейност се извършва от "Еко-Асорти-05" ЕООД на която Байчев е управител. Дружеството обработва 22 хил. дка земя, притежава предприятие за месодобив и месопреработка, което работи изключително със собствено месо и суровини.

2001 г. - Димитър Бояджиев Димитър Бояджиев

Димитър Бояджиев

През 1991 г. закупува селскостопанския двор на бившето ТКЗС. Надява се големият курорт Пампорово да поеме произведените от него екологично чисти яйца и пилета. Но пред неговата фирма "Кокоимпекс" възникват трудности, които се опитва да преоодолее.

2002 г. - Димитър Конзуров Димитър Конзуров

Димитър Конзуров

Най-големият зеленчукопроизводител в района на Пловдив. Сблъсква се обаче с огромни трудности и вече е прекратил дейност.

2003 г. - Даниел и Ненко Ненкови Ненко Ненков

Ненко Ненков
Даниел Ненков
Даниел Ненков

Братята са собственици на варненския холдинг "БГ Агро". Под шапката му са дружества, с които се затваря цикълът на производство, търговия, складово съхранение, растителна защита и лабораторни изследвания - "БГ Агро Земеделска компания" ЕООД, "БГ Агро Растителна защита" ЕООД, "БГ Агро Търговска компания" ЕООД и "БГ Агро Складово стопанство" ЕООД. Сред дъщерните дружества са корабната агенция "Канопус процесинг" ЕООД, "Булпорт" ЕАД, което има собствена пристанищна инсталация, оперирана съвместно с Пристанище Варна, както и лабораторията на "Агри Лаб Контрол" ЕООД.
"БГ Агро" има дейност в областите Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич.

2004 г. - д-р Йовчо Йорданов Йовчо Йорданов

Йовчо Йорданов

Предприятието му в Стара Загора има лиценз за износ на птиче месо в страните от Европейския съюз. Изграждането на птицекланицата е подпомогнато със средства по Програма САПАРД. От екарисажа край Стара Загора д-р Йовчо Йорданов е направил европейско предприятие със завършен цикъл на производство. Модерната ферма отговаря на всички европейски изисквания. Сега собствениците инвестират в отглеждането на птици. Неговият син Милен Йорданов - ветеринарен лекар, през 2016 г. той бе отличен от в. "Български фермер" в категорията "Млад агробизнесмен".

2005 г. - Теодор Иванов Теодор Иванов

Теодор Иванов

Теодор Иванов управляваше "Агротайм" - една от най-големите компании в земеделския бранш. Във фирмата са включени 78 000 декара ниви, собствени силози, свинекомплекс с 55 000 животни, 1000 декара черешова градина, оранжерия, семепроизводствено стопанство. Теодор Иванов бе един от най-големите и уважавани агробизнесмени в България.

2006 г. - Анатолий Ковачев и Георги Богоев Георги Богоев

Георги Богоев

Георги Богоев и Анатолий Ковачев бяха създатели и управители на голямата дистрибуторска фирма "Рапид КБ". Дистрибутирали са модерна агротехника и са били официални вносители на машини от най-реномирани световни марки като CLAAS и AMAZONE. Двамата първи са внесли машини от тези брандове в България още преди 1990 година. Години наред и днес зърнокомбайните CLAAS са начело на пазарната класация у нас за най-търсена прибираща техника.

2007 г. - Николай Стаменов Николай Стаменов

Николай Стаменов

Преди повече от 25 години фирмата "Агрофарм", чийто собственик е Николай Стаменов, прави първите си стъпки в бизнеса. Днес тя е доказал се партньор на много земеделски производители, желаещи да правят сериозно агропроизводство.
Освен търговска дейност фирмата има и производство. Създадени са 300 дка лозя, покрай тях и нова винарска изба. Днес „Агрофарм“ е най-големият дистрибутор на Байер КропСайанс и ДюПон Пионер и вносител на продуктите на Агрифар, Кемтура, Нюфарм, Шарда и др. Разполага с най-големия и модерен цех за преопаковане на препарати за растителна защита в малки опаковки за предлагане в селскостопанските аптеки.

2008 г. и 2012 г. - Христофор Бунарджиев Христофор Бунарджиев

Христофор Бунарджиев

В началото на 1990 г. "Булком" - фирмата, която основава Бунарджиев, се ориентира към селскостопанския сектор като стратегически за страната ни. В края на 1990 г. са извършени първите доставки на препарати за растителна защита, а през 1992 г.се изгражда дистрибуторска мрежаф с офиси в Нова Загора, Карнобат и Бургас.
Така се ражда "Булагро" АД. По-късно е създадена и "Булойл" ЕООД - за доставка на петролни продукти, горива, масла за селскостопанския производител. В продуктовия портфейл на групата влиза и обратното изкупуване на зърнена продукция, а като част от стратегията за управление на риска - и селскостопанските застраховки.
През 2012 г. Христофор Бунарджиев е удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Тракийския Университет в Стара Загора.

2009 г. - Димитър Петков Димитър Петков

Димитър Петков

През 1988 г. започва работа като специалист-агроном в бригадата "Егълница", с. Ковачевци, където работи до 1991 г. Заминава за САЩ по програма Future Farmers of America. Учи и се дипломира в университета в Уисконсин и работи в различни ферми в Мичиган, Канзас и Флорида. След завръщането си в България ръководи направление в Българо-американското сдружение "Химтрейд". Продължава развитието си като главен специалист във "Агробиотрейдинг" до началото на 1998 г., когато става регионален мениджър на "Монсанто Европа". Днес е управител на „Агредо“ - компания с богат опит в съвременното ни земеделие.

2010 г. - Нецо Минев Нецо Минев

Нецо Минев

Собственик на „Златекс“ ООД. Дружеството е създадено през 1991 г., за да задоволява потребностите на българските селскостопански производители от машини, резервни части, консумативи, сервиз и услуги. През годините фирмата натрупа безценен опит в осигуряването на най-новите технологии в съвременното земеделие и достигна отлично качество на обслужване. В качеството си на официален вносител Златекс ООД представлява на българския пазар водещите световни фирми в бранша. Флагман на компанията е FENDT Германия.

2011 г. - Ваня Горчева Ваня Горчева

Ваня Горчева

Мениджърът на "Растителна защита" на БАСФ България тогава - Ваня Горчева, получи отличието за приноса си за повишаване качеството и производителността на българското земеделие.
БАСФ е най-голямата химическа компания в света. Известна е и с това, че инвестира страшно много в откриването на нови продукти, иновации, които движат света напред и повишават рентабилността в производствата. Горчева, екипът й и колегите и от чужбина търсят и предлагат най-добрите решения за българските условия и за фермерите ни.

2013 г. - Станимир и Недялко Статеви Станимир и Недялко Статеви

Станимир и Недялко Статеви

Станимир и Недялко Статеви са известни добруджански зърнопроизводители и търговци на селскостопанска техника. Успехът си дължат на гъвкав мениджърски подход. Пример са за агробизнесмени, които използват съвременна земеделска техника и иновативни практики.

2014 г. - Даниел Минев Даниел Минев

Даниел Минев

Даниел Минев, сега и председател на Българската асоциация на търговците на агротехника, е изпълнителен директор на "Интерагри България" АД, един от водещите доставчици на техника и технологични решения за земеделието, официален вносител на New Holland за България. Той получи приза заради приноса си за много добрите резултати на дружеството, постигнати за кратко време от завръщането на компанията на българския пазар.

2015 г. - Иван и Лука Ангелови Иван Ангелов

Иван Ангелов

Братята са създатели и собственици на най-големия производител у нас на птиче месо старозагорската "Градус". В групата има фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, за угояване на бройлери, предприятие за преработка на птиче месо. През 2016 г. в Стара Загора с инвестиция за над 15 млн. лв. бе открит нов завод за колбаси и деликатеси от свинско и говеждо месо.

2017 г. - Николай Стефчов Николай Стефчов

Николай Стефчов

Собственикът и управител на фирма „Агритоп“ получи приза заради последователния и надграждащ подход в управлението на фирма „Агритоп“, с който успя да я утвърди като безспорен лидер в сектора. С екипа на „Агритоп“ Стефчов не само подпомага развитието на българското животновъдство, а допринася за умножаването на устойчиво развиващи се модерни животновъдни ферми у нас.

2018 г. - Светла Стоянова Светла Стоянова 
Снимка: Андрей Белоконски

Светла Стоянова Снимка: Андрей Белоконски

Фирмата, която управлява Стоянова - ЕТ „Хелга-Светла Стоянова“, вече 21-години успешно присъства в българското зърнопроизводство. Базата на стопанството е една от най-модерните в Европа, а машинният парк – последна дума на техниката. Всяка година на полетата на фирмата се залагат демоопити, на които се изпитват нови хибриди, торове, препарати за растителна защита на водещите световни компании. Това позволява най-добите продукти да се прилагат бързо в практиката и да се гарантира устойчиво и успешно производство.

2019 г. - Станчо Станчев Станчо Станчев

Станчо Станчев

Управителят на СД ,,Ерато СИК ” е второ поколение земеделски производител. А дружеството е основано и регистрирано на 5 октомври 1990 г. с трима съдружници. Базата му се намира в с. Медово, община Братя Даскалови. Дружеството обработва 14 000 декара земеделска земя в това число 2000 дка собствена. Отглежда пшеница и слънчоглед, маслодайна роза, лавандула и овощни градини с череши, сини сливи и праскови. През 2017-2018 г. в с.Медово изгражда и въвежда в експлоатация модерна дестилерия за преработка на етерично-маслени суровини.

2020 г. - Николай Минев Николай Минев

Николай Минев

Управител на „Агримарт“ и оперативен директор на „Агрион“.  Дружеството „Агримарт" е дъщерно на лидера в поземлените отношения „Агрион“. Като оперативен директор на „Агрион“ Николай Минев, подпомага дейността на всички нива в компанията.

„Агримарт“ развива модерно земеделие върху 50 000 декара в района около Долна Митрополия, където има и голяма зърнобаза. Екипът на „Агримарт“ непрекъснато търси и използва иновациите в земеделието. Поетапно се увеличават поливните площи. В отглеждането на земеделските култури се използват най-модерните селскостопански машини и инвентар.

2021 г. - Венелин Делгянски  Венелин Делгянски е „Агробизнесмен на България“ за 2021 г.

Венелин Делгянски е „Агробизнесмен на България“ за 2021 г.

Управителят и съдружник във Ви Ем Агротрейд ООД
Венелин Делгянски е един от малкото примери у нас за иновативен фермер. Като използва 20-годишния си опит в земеделското производство, главно в семейната фирма "Гранд Агро" ООД в гр. Раковски, където обработват 65 000 дка земя, той се обръща към технологиите и услугите за прецизно земеделие, за да постигне не само краткосрочни, но и дългосрочни резултати.

Венелин е от най-типичните примери за фермер успешно второ поколение в агробизнеса - поел щафетата от баща си - Йосиф Делгянски. Затова още през 2017 г. бе отличен от в. „Български фермер“ в категорията „Млад фермер“.

„Бъдещето е едно: дигитализация във всички селскостопански сектори, все по-прецизно използване на ресурсите, необходими за извършване на нашата дейност. Който успее да се справи с това, той ще оцелее“, убеден е Венелин Делгянски.

2022 г. - Георги Милев  Георги Милев, Агробизнесмен на България за 2022 г.

Георги Милев, Агробизнесмен на България за 2022 г.

Бизнесът на Георги Милев е в 4 агроподсектора – зърно – 10 хил дка, картофи – 500 дка, животновъдство - стадо с 300 овце и обработка на зеленчуци. Той е най-големият арендатор в региона на Перник и Радомир. А най-добрата реколта от пшеница, която някога се е случвала в стопанството му, е от 2022-а и от тази година. В преработвателното му предприятие „Елея“ за обработка на зеленчуци работят 70 души. Милев има и други бизнеси извън земеделието и храните. Председател е на пернишката структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.