Алабашът е двугодишно кореноплодно растение. През първата година образува късо стъбло и глава, която се консумира. На втората година се развива цветоносно стъбло, с цветове и семена.
Кореноплодът е със светлозелена окраска и тежи около 200 грама. В горната му част са захванати листа - не много на брой, дребни, с дълги дръжки. Срещат се и виолетови сортове, които се различават само по цвета на главите.
Алабашът е подходящ за консумиране през есента, зимата и пролетта. Затова е най-добре да се отглежда като късна култура.
Ако искате да отгледате алабаш, засейте семената за производство на разсад сега в открити лехи. Засаждането на постоянно място направете, когато растенията образуват 4-5 листа, но преди да е започнало удебеляването на стъблото. Засадете на редове, при разстояние 25-30 см ред от ред, а разстоянието в реда да е 20-25 см.
Грижите през вегетацията са както при повечето зеленчуци - плевене, окопаване на почвата около растенията след всяко поливане или дъжд.
Внимание: Не допускайте засушаване по време на образуване на главите.
По хранителна стойност алабашът превъзхожда главестото зеле. По съдържание на витамин С е на едно от първите места сред зеленчуците.
Сладкият му вкус се дължи на голямото количество захари, които се съдържат в него.
Коментари