Растежът им е затруднен, ако им липсват макро- и микроелементи

Подхранването на зеленчуковите култури, които се отглеждат в градината, е много важно за получаване на високи добиви и качествена продукция.
Разбира се, не трябва да се забравя, че торенето е пряко свързано с изискванията на различните култури, както и на вида почва в градината. Чрез него се осигуряват необходимите хранителни елементи за правилното им развитие.
Подхранването се извършва с помощта на органични и минерални торове, които трябва да се внесат в различен период от вегетацията на растенията. Правилото е оборският тор, както и фосфорните и калиевите торове да се внасят през есента преди основната обработка на почвата. Азотният тор се подава на 2 или 3 пъти по време на вегетацията на културите.
За съжаление, все още практиката показва, че се тори основно с азотни торове, като по-рядко се прилагат фосфорни и калиеви торове, както и други комбинирани торове, които съдържат различни макро- и микроелементи.
Ето защо съветът към градинарите е винаги да се опитват да торят балансирано, за да осигурят разнообразни хранителни елементи, необходими за правилното меню на зеленчуковите култури.

КОГАТО НЕ СЕ ТОРИ Когато не се внасят минерални и органични торове се нанася двойна вреда. От една страна се намалява почвеното плодородие, а от друга – получават се по-малко зеленчуци и се влошава качеството им.

Листата усвояват много по-бързо  

Листното подхранване е неразделна част от добрите практики при отглеждане на културните растения. То се извършва по време на вегетацията им. Чрез него се подават не само хранителни елементи, но много бързо се коригират и дефицити на такива.
То е подходящо във всички фази от развитието на растенията. Подхранването може да започне още с поникването, като се използва листен тор за разсади. След това по време на вегетацията се прилага няколко пъти.
У нас се предлагат разнообразни продукти, които са подходящи за листно внасяне. Препоръчително е те да се използват според указанията, които са дадени на етикета им – доза и фаза на развитие на културата.
Градинарите трябва да знаят, че листното подхранване не замества основното торене, а е негово допълнение. Важно е основните макроелементи да се подават чрез почвените торове. По-лесно е макроелементите, които също са много важни за културните растения, да се внесат чрез листните торове.