Подгответе се за гроздобера!

14 август 2020
В лозята
28521
1 2 3 4 5
 

 Какви важни съвети дава нашият консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов
Август е много важен месец за винаря и той трябва да се подготви за гроздобера. Най-важната част от подготовката е измиването и почистването на винарските съдове и техника, защото хигиената във винарските изби е по-важна дори и от качеството на гроздето.
Така е, защото наличието на плесени и оцетнокисели бактерии може да причини на новото вино вкисване и непоправими повреди във вкуса и аромата. Основно правило при производството на вино е поддържането на безупречна хигиена.


Винарските съдове

Дали са дървени или пластмасови, те трябва да се дезинфекцират, за да се унищожат оцетнокиселите бактерии и други вредни микроорганизми, намиращи се в тях.
Съдовете се измиват със сода за бъчви /т.н. калцинирана сода или натриев карбонат/. Прави се 7,5 до 10% разтвор на сода в много гореща вода – 1 кг сода се разтваря в 10 до 15 литра вряща вода. След това с твърда четка с дълга дръжка се измива внимателно вътрешността.
Калцинираната сода не е така опасна както содата каустик, но е необходимо да сложим предпазни гумени ръкавици, а на очите - предпазни очила. След като се обработят със сода внимателно, съдовете се оставят за около час, за да може содата да унищажи всички бактерии, плесени и други вредни микроорганизми.
По същия начин се измива и винарската техника – гроздомелачка-ронкачка и винарската преса, помпа и други, с които ще работите.
Отворените дървени съдове – каци, се измиват по същия начин, но към бъчвите трябва да бъдем по-внимателни. Бъчвите се напълват ? с горещ разтвор на сода, запушват се добре със силиконова, гумена или в най лошия случай с дървена тапа, която е обвита с мек плат. След това съдът започва енергично да се разклаща напред и назад, за да може содата да облее цялата вътрешна повърхност. Тази операция се повтаря няколко пъти в продължение на един час.
След това бъчвата и другите винарски съдове и техника се измиват продължително и обилно с вода. За бъчвите е добре първото изплакване да е с топла вода, а второто и третото - със студена. Това трябва да продължи, докато водата от изплакването няма лугав вкус на сода.


Помещенията

Там, където ще се прави и съхранява виното – в дома или в специално дворно помещение, трябва да се почисти, да се измие подът с вода и с почистващ дезинфекциращ препарат и след това със студена вода.
Стените и таванът е редно да се варосат, след което да се проветри за да изсъхне и да се премахнат всички нежелани миризми.
И по отношение на помещенията хигиената е най-важното изискване за производство на здраво вино, което да е защитено от болести.
Какво още да не се пропуска?
Да се провери качеството на бъчвите, които ще се използват и които се намират в съседство - ако някоя бъчва мирише на оцет, тя или трябва да се изхвърли, или да се изнесе от помещението.

СЪВЕТ: Ако бъчвата не е много голяма, да се напълни с вряла вода. През гърловината й да се постави бързовар и водата да се загрее до завиране – при температура над 90 градуса. След това да се остави докато водата изстине и се изхвърли.
При тази термична обработка дървеният съд се загрява много силно, благодарение на което оцетно-киселите бактерии са напълно унищожени.

Атрибутите

Необходимо е да се купят серни ленти за опушване на бъчвите и другите винарски съдове. Внимава се по дъното на бъчвата да не накапе сяра, защото придава привкус на виното.
Ако помещението е малко, може да се напуши със серни ленти, като се затворят плътно вратите и прозорците и се остави така най-малко 12 часа
Необходимо е да се купят и сухи селекционирани дрожди за трудна ферментация, защото с дивите дрожди ферментацията често не протича докрай и виното остава сладко.
Тези сухи дрожди могат да продължат ферментацията дори когато температурата на кашата е паднала до 14-15 градуса. Количеството на дрождите е 20 до 30 грама за 100 кг или литра гроздова каша или сок.

СЪВЕТ: Добре е дрождите предварително да се активират и хидратират в хладка вода със захар в продължение на 2 до 3 часа. В този вид те се поставят в кашата в активно състояние и ферментацията започва много бързо.

Да се купи и серниста киселина, която се продава в опаковки по 0,5 до 5л и може да се използува и за дезинфекция, като се разреди с вода 2 до 3 пъти повече. С това неприятните миризми лесно се елиминират. Ако се използува разредена серниста киселина за сулфитиране на гроздовата каша, количеството й трябва да се повиши в зависимост от степента на разреждане.
За дезинфекция може да се използува и силна ракия със 70-75 об.% алкохол. Често чистият спирт има дори по-слаби дезинфекционни качества от нея.
Проверете дали имате захаромер с термометър, за да определяте захарното съдържание и температурата по време на ферментацията.
Добре е в помещението да имате и стаен термометър. Ако температурата започне да пада при рязко застудяване навън, тогава трябва да вземете мерки за изолация на ферментиращите съдове, както и да контролирате температурата за съхранение на виното.
сн. 02-4 и 02-5

Още от В лозята
0

Съветва д-р инж.техн. Николай Бакалов Настъпи кампанията за направа на домашно вино. Хиляди лозари обират гроздето, показват си добрата реколта и си пожелават успех и хубаво вино

0

Семинар с демонстрация ще покаже как технологии за отглеждане на сортове лозя с намалена употреба на продукти за растителна защита  тази седмица в Института по земеделие и семезнание „Образцов

0

Набраното десертно грозде веднага трябва да се прибере и гроздовете да се почистят от всички болни, изсъхнали и недоразвити зърна. Най-правилно е да се нареди в щайги в един ред

0

Непременно почистете росните корени, премахнете листа без страх Летораслите от плодните пръчки, които достигат най-горната тел и "буйстват" не само че може да се прекършат, но това е задължително

0

Близо 1,5 млн. лв. от националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България 2019-2023 г. бяха изплатени по мярката за събиране на реколтата на зелено

Последни новини
0

Ако научите какво казва, ще развиете по-дълбока връзка на доверие и уважение Кучешкият език на тялото включва поредица от уникални методи за предаване на емоции и намерения

0

Вирусната болест се проявява и през есента Ако овцата или козата ви получи обрив по кожата на устните, по устната лигавица, по ноздрите, клепачите или на друго място по тялото, значи

0

С конкурс „Наука с бъдеще“, Фондация „Америка за България“ ще финансира проектни предложения на млади учени-иноватори в областта на природните науки, здравеопазването

0

В малките градини, където мястото е ограничено, стопаните отглеждат една и съща култура на едно и също в продължение на години. Това често се прави при картофите

0

Държавен Фонд „Земеделие“ изплати 219 574 лева на 37 стопани по de minimis за компенсиране на щетите, които това лято пожарите в Хасково нанесоха, съобщават от пресцентъра на агенцията

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Образователното министерство не е обсъждало идеята Учениците да имат право не на 3, а на 15 дни извинени отсъствия само с бележка от родител, като декларацията за влошено състояние на детето да се праща на класния и да е със свободен текст. Това предлага Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище “Акад

Шофьорът, който прегази 2-годишно дете на столичния базар "Илиянци", е получил инфаркт и е приет в тежко състояние в Александровска болница, съобщи Dir.bg, позовавайки се източници от лечебното заведение. Мъжът, който бе обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, е бил приет в кардиологията. Той е сирийски гражданин и е имал магазин в

Звездата от сериала “Банши” Антъни Стар е в страната ни заради трилъра Cobweb, в който си партнира с бившата половинка на Матю Пери “Българите са възхитителни хора и съм щастлив, че именно те ми прилагат леки инвазивни процедури за тестване. Така се работи по време на COVID-19”, написа в инстаграм профила си актьорът Антъни Стар