Търсенето им в света се е увеличило с над 80% в последните години. И в България те вече не са нещо ново, казва производителят им Пламен Янчев

- Г-н Янчев, какво е стопанството ви? Кога решихте да отглеждате безсеменни дини и защо?

- Стопанството ни се занимава с отглеждане на зърнени култури от 1992г., а от 2011г. се специализираме и в отглеждането на дини и пъпеши и главесто зеле. Долни Дъбник е район, известен с качествени дини и пъпеши.

Производството на безсеменни дини започнахме експериментално през 2014 г. То е логично следствие от постоянното търсене на иновации, подобрения и нововъведения в технологията и сортовото разнообразие. За мен, всяка година трябва да има нещо ново, което да се изпитва и да се въвежда в производство, ако дава обнадеждаващи резултати.

- Какво е търсенето на дини без семки по света и у нас, запознати ли са потребителите с тези хибриди?

- По статистически данни, световното търсене на безсеменни дини се е увеличило с над 80% за последните години. В САЩ, например, над 90% от потреблението е насочено към безсеменни дини. И в България вече това не е нещо ново. Просто досега, като предимно импортна стока с „бутиков“ характер, бяха относително скъпи. Пазарът сам показва, че когато цената е адекватна, търсенето расте бързо. Точно такъв е и нашият опит с потребителите. Смятам, че скоро безсеменните дини ще заемат сериозен дял и в България.

Пламен Янчев
Пламен Янчев

- Какви са качествата на плодовете?

- Безсеменните дини превъзхождат традиционните разновидности по няколко критерия: На първо място, това е липсата на черни твърди семки или наличието само на меки бели семенни обвивки в сърцевината на динята. По-лесно се консумират, подходящи са за приготвяне на различни напитки, плодови салати и други, при които е нежелателно да има семки. Освен това, безсеменните дини съдържат значително повече ликопен – веществото, отговорно за червения цвят на дините и мощен антиоксидант, свързван с редица здравословни ползи за хората. Също така, безсеменните дини са с по-плътна консистенция, което допринася за по-дългия им живот след реколтирането. Те и по-трудно презряват.

- Откъде се снабдявате със семена щом като дините са безсеменни?

- За семената се доверявам на водещите семепроизводни компании в световен мащаб като Синджента. По същество, те са хибриди и са продукт на т.нар. кръстосано опрашване. Подобен пример е кръстосването на кон и магаре – ражда се муле, което не може да има поколение.

- Какви са добивите от този вид дини?

- Добивите от безсеменни дини обичайно са по-ниски от тези на традиционните сортове. Това се дължи на редица особености при производството, както и на по-високата им чувствителност към климатичните условия. Това, в комбинация с далеч по-скъпите семена, неминуемо довежда до по-високата крайна цена на продукцията.

- Какво ще посъветвате хората, които решат да последват примера ви и да отглеждат безсеменни дини?

- Бих ги посъветвал да експериментират на по-малки площи, докато не усъвършенстват технологията на производство.

- Според вас какъв е пазарът на дини у нас сега, има ли разнообразие и търсене?

- До голяма степен пазарът е разпокъсан. Всеки ден до потребителите достигат предимно вносни дини с различен произход. Няма проследимост и повтаряемост на качеството. Стремежът на нашето стопанство „Дини Янчев“ е да гарантираме в най-голяма степен високото качество на продукцията си и да предлагаме вкусни локално произведени сезонни плодове и зеленчуци. Затова бих искал и да благодаря за високото доверие на българските потребители.