Държавен фонд „Земеделие“ възстановява инвестиционното кредитиране в сектора, ще решава днес Управителният съвет на фонда след предложение на браншови организации. Кредити ще се дават за торове и семена за сеитбата.

От кредити за оборотни средства ще могат да се възползват производители от сектор „Земеделие“ и от подкрепата на Българска банка за развитие към малки и средни предприятия. Максималният размер на помощта е до 300 000 лева, ББР ще покрива до 80% от отпуснатата сума.

Отделно от тях, от Националната асоциация на зърнопроизводителите в момента преговарят с частния банков сектор за кредитиране на земеделските стопани с цел да компенсират загуби от сушата и да могат да вземат превантивни мерки за бъдещи стопански години.

„В момента инициираме срещи с всички банки за разсрочване на кредити на земеделските производители, които имат проблеми“, съобщи председателят на НАЗ Костадин Костадинов. „В момента всички сме под себестойност, проблемите ще възникват отсега и затова гледаме от по-отрано да ги договорим и решаваме“, каза още той.