Това са болести, свързани с адаптационни проблеми при животните * Могат ли да се избегнат, разяснява д-р Валентин Иванов, квмн
Понятието стрес чувствителност отразява неспособността на даден организъм да реагира с необходимата интензивност на действието на определен стресор. Това се извършва чрез общия адаптационен синдром. Във всеки организъм има заложена още с раждането определена обща адаптационна енергия, която се изразходва през индивидуалния живот. Някои индивиди реагират по-бурно, имат по-чувствителна нервна система и изразходват своята адаптационна енергия по-бързо.
От домашните животни най-чувствителни към провокативните фактори са свинете, следвани от птиците.
Най-често при свинете се наблюдава стрес синдром (т.нар. PSE - рale soft exudative pork)) - бледо, меко и воднисто месо или злокачествена хипертермия (заболяване, свързано с висока телесна температура, причинена от различни стресори: транспорт, висока околна температура, проява на агресия за определяне на лидерство в групата и др.). Наследствено най-податливи са породите Ландрас, Пиетрен, Полска и Китайска свиня, които са селекционирани за бърз и мускулен растеж.
За избягване на стресовата предразположеност породата Пиетрен в родината си Белгия задължително се кръстосва с друга порода.
Наследствените миопатии (поражения на мускулните влакна, последвани от прогресираща атрофия на мускулите) се наблюдават най-често при свине, завършили угояването, и се проявяват в три форми:
* скрита миопатия;
* остра транспортна миопатия;
* остра некроза на мускулите на гърба.
Резултатът е неприемлив за фермера – нискокачествено свинско месо
След клане се установява бледо, меко и воднисто месо с кисела миризма и рибна консистенция и бързо следсмъртно вкочанясване. Такова месо е негодно за колбасарската промишленост, което също води до финансови загуби за фермерите свиневъди.
Друго типично адаптационно заболяване е внезапната сърдечна смъртност при високопродуктивните, чувствителни на стрес свине.
Заболяването е в резултат от въздействието на комплексни стресови фактори:
* транспорт;
* кастрация;
* ранно затваряне за угояване;
* неправилно и непълноценно хранене, както и някои предразполагащи фактори като:
* анатомо-физиологични особености в сърдечносъдовата система на свинете;
* бързото натрупване на тегло;
* недостиг на витамините В1 и Е и на минерални вещества: селен, цинк, магнезий, бор и др.
Другият бич в свиневъдството е канибализмът
Той е често срещан при свинете и е типична адаптационна болест, дължаща се също на стресови въздействия. В резултат на тях се наблюдава изяждане на малките от своите майки. А в подрастващите и в групите за угояване прасетата гризат неистово опашките, ушите и по-рядко - вулвата, на другите животни.
Основните стресови фактори за появата на канибализма са:
* непълноценно хранене;
* силни концентратни дажби;
* недостиг на сурови влакнини;
* недостиг на протеини, фураж или вода;
* нередовно хранене и свързано с това безпокойство.
Други фактори, провокиращи канибализма
1) Най-честата причина е пренаселеност в тесни, замърсени помещения (или боксове), в които се отглеждат големи групи животни;
2) Липса на постеля и движение;
3) Недостатъчен фронт за хранене;
4) Лоша вентилация, сух въздух и високата влажност на въздуха;
5) Високото съдържание на амоняк;
6) Опаразитяване;
7) Кожни заболявания;
8) И дори скуката.
Неслучайно според европейските изисквания в помещенията на свинете – особено при подрастващите, трябва да има играчки и предмети за отвличане на вниманието.
В много случаи дори червенката спада към адаптационните заболявания. Болестта може да избухне чрез внасяне на заразата отвън (екзогенна инфекция). Но много по-често се получава като ендогенна инфекция, тъй като съществува носителство на патогените в сливиците и лимфните възли на червата на абсолютно здрави животни.
Червенката се провокира от множество стресови фактори:
* затворено отглеждане на свинете;
* високи температури;
* простуда;
* еднообразно и нередовно хранене;
* занижена оборна хигиена;
* пренаселеност;
* прекомерно угояване;
* лишаване от вода за пиене;
* продължителен и изморителен транспорт през лятото;
* поливане с вода в горещините и др.
Стресовите въздействия са причина също за анемията и колибацилозата при прасетата. Описани са случаи при свободнодвижещи се свине, на които е трябвало да се направи операция (кастрация или друга хирургична интервенция) и за целта са били гонени из двора. Често при тях се стига до летален изход след перфектно извършена оперативна намеса.
Как може да се намали и ограничи въздействието на стресовите фактори, като предразполагащо условие: Винаги трябва да се преоценява едностранната селекция само за висока месна продуктивност без оглед на здравето. И задължително да се елиминират чувствителните на стрес свине.
Породи като Дюрок и Йоркшир например се смятат за едни от най-неподатливите на стресори свине и осигуряват по-качествено месо с отлагане на по-малко тлъстини. Тези породи, както и техните кръстоски, са подходящи за отглеждане. Защото биха намалили загубите от смъртност и влошена месна продуктивност - производство на месо с лошо качество. А това означава ограничен пазар и ниски изкупни цени за фермера.
Как да ограничите стресовите фактори
Препоръките са няколко:
* животните да се отглеждат в просторни, сухи, чисти, добре проветриви помещения;
* да се хранят балансирано и в достатъчни количества за съответната група и физиологично състояние;
* да имат на разположение на воля чиста питейна вода;
* профилактичните дейности да се провеждат без излишен шум, викане и осъществяване на дискомфорт и тормоз върху животните;
* цялото поголовие редовно да се обезпаразитява;
* при продължително транспортиране през лятото в условията на високи температури да се правят периодични почивки с предлагане на вода за пиене на животните;
* транспортът се осъществява само в специализирани транспортни средства;
* да се осигуряват предмети за отвличане на вниманието с цел да се избегнат борбите между тях за лидерство и място в йерархията, както и на скуката.
Коментари