Кои заболявания при свинете сриват рентабилността

07 август 2020
Животновъдство
8334
1 2
 

Това са болести, свързани с адаптационни проблеми при животните * Могат ли да се избегнат, разяснява д-р Валентин Иванов, квмн

Понятието стрес чувствителност отразява неспособността на даден организъм да реагира с необходимата интензивност на действието на определен стресор. Това се извършва чрез общия адаптационен синдром. Във всеки организъм има заложена още с раждането определена обща адаптационна енергия, която се изразходва през индивидуалния живот. Някои индивиди реагират по-бурно, имат по-чувствителна нервна система и изразходват своята адаптационна енергия по-бързо.

От домашните животни най-чувствителни към провокативните фактори са свинете, следвани от птиците.

Най-често при свинете се наблюдава стрес синдром (т.нар. PSE - рale soft exudative pork)) - бледо, меко и воднисто месо или злокачествена хипертермия (заболяване, свързано с висока телесна температура, причинена от различни стресори: транспорт, висока околна температура, проява на агресия за определяне на лидерство в групата и др.). Наследствено най-податливи са породите Ландрас, Пиетрен, Полска и Китайска свиня, които са селекционирани за бърз и мускулен растеж.

За избягване на стресовата предразположеност породата Пиетрен в родината си Белгия задължително се кръстосва с друга порода.
Наследствените миопатии (поражения на мускулните влакна, последвани от прогресираща атрофия на мускулите) се наблюдават най-често при свине, завършили угояването, и се проявяват в три форми:

* скрита миопатия;

* остра транспортна миопатия;

* остра некроза на мускулите на гърба.

Резултатът е неприемлив за фермера – нискокачествено свинско месо

След клане се установява бледо, меко и воднисто месо с кисела миризма и рибна консистенция и бързо следсмъртно вкочанясване. Такова месо е негодно за колбасарската промишленост, което също води до финансови загуби за фермерите свиневъди.
Друго типично адаптационно заболяване е внезапната сърдечна смъртност при високопродуктивните, чувствителни на стрес свине.

Заболяването е в резултат от въздействието на комплексни стресови фактори:

* транспорт;

* кастрация;

* ранно затваряне за угояване;

* неправилно и непълноценно хранене, както и някои предразполагащи фактори като:

* анатомо-физиологични особености в сърдечносъдовата система на свинете;

* бързото натрупване на тегло;

* недостиг на витамините В1 и Е и на минерални вещества: селен, цинк, магнезий, бор и др.

Другият бич в свиневъдството е канибализмът

Той е често срещан при свинете и е типична адаптационна болест, дължаща се също на стресови въздействия. В резултат на тях се наблюдава изяждане на малките от своите майки. А в подрастващите и в групите за угояване прасетата гризат неистово опашките, ушите и по-рядко - вулвата, на другите животни.

Основните стресови фактори за появата на канибализма са:

* непълноценно хранене;

* силни концентратни дажби;

* недостиг на сурови влакнини;

* недостиг на протеини, фураж или вода;

* нередовно хранене и свързано с това безпокойство.

Други фактори, провокиращи канибализма

1) Най-честата причина е пренаселеност в тесни, замърсени помещения (или боксове), в които се отглеждат големи групи животни;

2) Липса на постеля и движение;

3) Недостатъчен фронт за хранене;

4) Лоша вентилация, сух въздух и високата влажност на въздуха;

5) Високото съдържание на амоняк;

6) Опаразитяване;

7) Кожни заболявания;

8) И дори скуката.

Неслучайно според европейските изисквания в помещенията на свинете – особено при подрастващите, трябва да има играчки и предмети за отвличане на вниманието.

В много случаи дори червенката спада към адаптационните заболявания. Болестта може да избухне чрез внасяне на заразата отвън (екзогенна инфекция). Но много по-често се получава като ендогенна инфекция, тъй като съществува носителство на патогените в сливиците и лимфните възли на червата на абсолютно здрави животни.

Червенката се провокира от множество стресови фактори:

* затворено отглеждане на свинете;

* високи температури;

* простуда;

* еднообразно и нередовно хранене;

* занижена оборна хигиена;

* пренаселеност;

* прекомерно угояване;

* лишаване от вода за пиене;

* продължителен и изморителен транспорт през лятото;

* поливане с вода в горещините и др.

Стресовите въздействия са причина също за анемията и колибацилозата при прасетата. Описани са случаи при свободнодвижещи се свине, на които е трябвало да се направи операция (кастрация или друга хирургична интервенция) и за целта са били гонени из двора. Често при тях се стига до летален изход след перфектно извършена оперативна намеса.

Как може да се намали и ограничи въздействието на стресовите фактори, като предразполагащо условие: Винаги трябва да се преоценява едностранната селекция само за висока месна продуктивност без оглед на здравето. И задължително да се елиминират чувствителните на стрес свине.

Породи като Дюрок и Йоркшир например се смятат за едни от най-неподатливите на стресори свине и осигуряват по-качествено месо с отлагане на по-малко тлъстини. Тези породи, както и техните кръстоски, са подходящи за отглеждане. Защото биха намалили загубите от смъртност и влошена месна продуктивност - производство на месо с лошо качество. А това означава ограничен пазар и ниски изкупни цени за фермера.

Как да ограничите стресовите фактори

Препоръките са няколко:

* животните да се отглеждат в просторни, сухи, чисти, добре проветриви помещения;

* да се хранят балансирано и в достатъчни количества за съответната група и физиологично състояние;

* да имат на разположение на воля чиста питейна вода;

* профилактичните дейности да се провеждат без излишен шум, викане и осъществяване на дискомфорт и тормоз върху животните;

* цялото поголовие редовно да се обезпаразитява;

* при продължително транспортиране през лятото в условията на високи температури да се правят периодични почивки с предлагане на вода за пиене на животните;

* транспортът се осъществява само в специализирани транспортни средства;

* да се осигуряват предмети за отвличане на вниманието с цел да се избегнат борбите между тях за лидерство и място в йерархията, както и на скуката.

Още от Животновъдство
0

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж

0

Лечението струва на млекопроизводителите от ЕС над 1,5 млрд. евро годишно, твърди д-р Петер Цигер, Иновационна група "Млякото на Хесен" Нелекуваното възпалено виме води до развиване на мастит

0

Фермерските асоциации препоръчват на животновъдите да купуват, за да осигурят изхранването до пролетта Цената на картофите на фючърсните пазари от реколта 2020 тръгва надолу още в края на юли –

0

Производителите на биомляко получават средно 47,2 цента/кг Втората половина на 2020 г. започна с до голяма степен постоянни цени за немските производители на биомляко

0

От 5 до 31 октомври включително животновъдите, които са кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 г., трябва да докажат реализация на мляко и млечните продукти

Последни новини
0

Ива Тончева В сътрудничеството с кооперативния търговец на дребно Мигрос Базел (Migros Basel) компанията Гроусър (Growcer) разработиха първата роботизирана вертикална ферма в Швейцария

0

Бонусът от 50 лв. може да остане до края на март Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът да достигне 1400 лв. през следващата година. Това е един от 4 варианта за увеличение на пенсиите

0

Второ по рода си в България събитие EIT Food Awareness Day, насочено към всички страни в сферата на хранително-вкусовата промишленост, ще се проведе на 8 октомври в София

0

Какви сортове да изберат производителите за настоящия сезон и защо е важно да разпределят риска Ваня Велинска След все по-непредвидимите в климатично отношение условия

0

Забързаният ритъм на живот на повечето съвременни хора често води до проблеми с храносмилането. Нередовното хранене, храненето "на крак“ и прекаляването с „сухоежбините“ водят до проблеми със стомаха

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цени от 19,14 до 10 хиляди лева имат новите членски карти от кампанията “Аз съм “Левски” на “синия” клуб. Те бяха представени на специална пресконференция с участието на собственика Наско Сираков и изпълнителния директор Павел Колев. Между долната и горната граница има членски карти за 72, 200 и 1914 лв

На база на предварителни данни и оценки по консолидираната фискална програма в края на септември се очаква излишък от 890,8 млн. лв., което е 0,8 % от прогнозния БВП. Това съобщиха в сряда от финансовото министерство. През месеца са изплатени по-високи инвестиционни разходи, свързани с инфраструктурни проекти, по мярката 60/40 и други

Куриозна ситуация се разви в 77-ата мин на мача от 1/8-финалите на турнира за купата на лигата в Англия между “Тотнъм” и “Челси”. Защитникът на “шпорите” напусна терена, тъй като му се наложи да отиде до тоалетната по спешност. В този момент “Челси” водеше с 1:0 след попадение на германския национал Тимо Вернер в 19-ата мин