Националният фронт за спасение на България - НФСБ, подготвя законопроект за облагане с данък на едрите земевладелци и определяне на правила при размера на рентите.

Предлагаме облагане на всички, които имат земя над 10-20 хил. декара като собствена такава независимо дали са физически лица или юридически такива. Това са три аспекта, по които искаме да има диалог и да работим за законодателни промени. Като най-спешното според нас, тъй като засяга най-малък кръг от хора, по-малко от 100 юридически и физически лица, е облагането с данък на собственици, които имат над определено количество земя 10 или 20 хил. декара, каза в интервю за БНР, народният представител Йордан Апостолов.

С това предложение очакваме да постигнем кумулативен ефект за бюджета, защото това са малък кръг от хора. Хора, които имайки такава голяма собственост трябва да дадат своя дан към обществото, защото всички ние плащаме данъци в определена пропорция, обясни депутатът.

От НФСБ предлагат още да се дискутират нива на възнагражденията на ренти и наем - нива по области ли ще бъдат, по икономически райони на планиране ли ще бъдат, по някакъв признак производствен ли ще са.

“Вторият аспект е облагане на доходите от рента с данък над определено равнище, тук също трябва да бъде правилно изчислен прагът. Дали ще бъде по средни арендни плащания, които се ползват за формиране на базата на търговете в съответните областни дирекции. Дали ще бъде над нивото на получените субсидии, това също е широк кръг от дискусия“, каза още Апостолов.

“Преди да стигнем до законовите промени, който така или иначе трябва да видят бял свят, редно е да отворим диалог в обществото за такива промени. Защото това не са промени, които трябва да се правят самоцелно и после още първия месец да започне да ги променяме, да правим промени със собственозаконодателната база“, поясни Апостолов.